'Ik heb van de week bij Ajax de voorlichting gedaan en daar kwam de vraag ook'

'Ik heb van de week bij Ajax de voorlichting gedaan en daar kwam de vraag ook'

11-08-2017 08:02
11

Het blijft een heet hangijzer: wanneer is iets wél en wanneer is iets niét hands? Scheidsrechter Ed Janssen, die vrijdagavond de openingswedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Utrecht fluit, verwacht discussie.

"Ik heb van de week bij Ajax de voorlichting gedaan en daar kwam de vraag uit de spelersgroep ook wanneer het nu wel of geen hands is", vertelt Janssen aan Voetbal International. "Ik heb voorbeelden besproken, maar het zal altijd een discussiepunt blijven. Maar we moeten niet naar het hockey-systeem willen waar iedere bal op de voet tot een strafcorner leidt. Bij voetbal staat de straf niet in verhouding tot de overtreding."

Volgens de scheidsrechter zijn de richtlijnen in algemene zin niet aangescherpt. Wel zijn er aandachtspunten. Janssen: "Bescherming van de spelers tegen ernstig gemeen spel blijft iets waar we sterk op letten. Ik heb het altijd over de artiesten beschermen tegen de slagers. De gemene, onbesuisde, buitensporige overtredingen bestraffen. Ik denk dat de laatste jaren de elleboogstoot bijvoorbeeld al een stuk minder voorkomt."