Zeven Klassieker-conclusies: angstvoetbal Gio, verkeerde Man of the Match

21-01-2018 17:45
69

Ajax is 2018 uitstekend begonnen. De Amsterdammers rekenden zondag na een flitsstart in de tweede helft eenvoudig met Feyenoord af. Tijd voor de analyse!

Accenten Ten Hag
Wat viel op aan het Ajax van Erik ten Hag? Dat het vooralsnog niet gek veel verschilt van het Ajax van Marcel Keizer. De Klassieker was bijna een kopie van Ajax - PSV, begin december. Ook toen een slaapverwekkende eerste helft en na rust een paar snelle Ajax-goals. Verschil met die wedstrijd was dat Ajax in z'n totaliteit minder sterk was én dat het niet 3-0, maar 2-0 werd. Een punt waar Ten Hag tevreden over zal zijn: de prima organisatie bij balverlies.

Angstvoetbal Van Bronckhorst
Een 2-0 achterstand, een rode kaart voor spits Jörgensen én een wedstrijd die gewonnen moét worden om nog enigszins kans te maken op titelprolongatie. Toch koos Van Bronckhorst ervoor om Steven Berghuis eraf te halen en Sofyan Amrabat te brengen. Het leek alsof hij meer angst had voor een afstraffing dan hoop op een comeback.

De debutant

Nicolás Tagliafico zal wat gewend zijn uit Argentinië, maar toch is het een pittige taak: debuteren in de Klassieker en tegenover statistisch gezien de gevaarlijkste speler van de tegenstander staan. Op één momentje na - de enorme kans van Berghuis - hield de Argentijnse linksback zich prima. Had bovendien een groot aandeel in de 1-0 van Donny van de Beek. Dat Ten Hag hem een publiekswissel gaf, was voor Tagliafico de kers op de taart.

Gemiste kans Feyenoord
Vooral voor rust wist Ajax zich geen raad met Feyenoord. Op een halve kans na creëerde Ajax niets, maar Feyenoord wist zich geen raad met het balbezit. Jens Toornstra was als meest vooruitgeschoven pion op het middenveld onzichtbaar en de aanvallers werden al helemaal niet bereikt. De met Frenkie de Jong op voorhand kwetsbare Ajax-defensie werd daardoor amper getest.

Ajax-tandem onzichtbaar
David Neres en Justin Kluivert, voor de winterstop ongrijpbaar op de Ajax-flanken, waren praktisch onzichtbaar. Hetzelfde leek dezelfde kant met Huntelaar op te gaan, maar de Hunter maakte zijn Klassieker-reputatie alsnog waar.

Administratie Kuipers
Had Kuipers z'n administratie even niet op orde bij de tweede gele kaart van Jörgensen? De scheidsrechter uit Oldenzaal had opvallend veel tijd nodig voor hij de Deen dan toch de rode kaart liet zien. Kuipers beging geen grote blunders, maar liet de wedstrijd in de eerste helft onnodig (kortstondig) ontsporen door een paar makkelijke gele kaarten te geven.

Verkeerde Man of the Match
Ajacied Tagliafico werd in het stadion tot Man van de Wedstrijd uitgeroepen, maar Tyrell Malacia, collega-linksback van Feyenoord, speelde misschien wel een betere wedstrijd. Hij maakte Neres onschadelijk. Het is zeker geen uitgemaakte zaak dat Ridgeciano Haps zijn plek zomaar terugkrijgt als hij weer fit is. Malacia was zondag de beste Feyenoorder in de Klassieker en dat is razendknap.