Overmars bouwt aan Ajax van volgend seizoen: zo kan de XI eruit gaan zien

Overmars bouwt aan Ajax van volgend seizoen: zo kan de XI eruit gaan zien

25-01-2018 11:45
63

Meer dan ooit is Ajax al met de samenstelling van de selectie van volgend seizoen bezig. In grote lijnen heeft directeur spelersbeleid Marc Overmars het elftal al behoorlijk staan. Hoe kan het Ajax van 2018/2019 eruit gaan zien? VoetbalPrimeur werpt een blik in de toekomst.

Met Perr Schuurs en Hassane Bandé heeft Ajax al twee versterkingen voor de zomer van 2018 en deze winter kwamen Nicolas Tagliafico en Rasmus Nissen Kristensen al naar de club. Waar Tagliafico meteen tot de vaste elf behoort, zal Kristensen langzaam worden klaargestoomd als vervanger van Joël Veltman.

Vertrekkers in de zomer
Hoewel Overmars het al redelijk heeft staan bij Ajax, is hij nog lang niet klaar met het vormen van de selectie voor volgend seizoen. Met de vele talenten in de Amsterdamse ploeg zullen ook de topclubs komende zomer weer in de rij gaan staan. Veltman lijkt een zekere vertrekker: de aanvoerder wil een buitenlands avontuur aangaan als die kans er komt. Ook het vertrek van Hakim Ziyech is zeer waarschijnlijk: de spelmaker heeft er nooit een geheim van gemaakt een stapje hogerop te willen en kan zich zeker op het WK met Marokko in de kijker spelen. Daarnaast zal Nick Viergever de Arena hoogstwaarschijnlijk transfervrij verlaten.

Uitgaan van doemscenario
Deze drie vertrekkers kan Ajax nu al incalculeren. Maar dan is er nog een doemscenario dat er clubs voor meer belangrijke krachten gaan aankloppen in Amsterdam. Aan een megatransfer voor Matthijs de Ligt valt bijna niet te ontkomen nu de pas achttienjarige centrale verdediger ook in topwedstrijden (zie PSV, AZ en Feyenoord) de beste man is bij Ajax. Natuurlijk valt er nog veel te leren voor De Ligt, maar zijn ontwikkeling is zo stormachtig dat hij over een halfjaar als goed genoeg beschouwd kan worden door nu al zeer geïnteresseerde de topclubs.

En dan is er nog André Onana, de doelman die opnieuw een bijzonder goed seizoen draait bij Ajax en zich in de kijker bij buitenlandse clubs heeft gespeeld. Ook hij gaat de Eredivisie snel ontgroeien. Met een vertrek van De Ligt en Onana moet Ajax simpelweg rekening houden.

De basis van 18/19
Met het scenario dat Veltman, Viergever, Ziyech, De Ligt én Onana komende zomer vertrekken, kijken we naar hoe de basis van Ajax voor volgend seizoen eruit kan zien. Daarbij nemen we één speler in het elftal op die de club nog niet onder contract heeft staan: Lisandro Magallán. Op de 24-jarige verdediger van Boca Juniors, rechtspoot die zowel rechts als links in het centrum van de verdediging kan spelen, werd al geboden door Ajax, maar de Argentijn wil deze winter nog niet de overstap maken.

Defensie
Op het vertrek van Onana heeft Ajax een jaar geleden al ingespeeld met de komst van Benjamin van Leer voor 700.000 euro. De doelman heeft zich snel aangepast in Amsterdam en kan zich als hij zo doorgaat opmaken voor een promotie, dezelfde weg die Onana en Jasper Cillessen in voorgaande jaren bewandelden. Op het vertrek van Veltman is ook al ingespeeld: Kristensen zal normaal gesproken vanaf de zomer (of eerder) op diens plek spelen. In het centrum van de defensie: Magallán (met slag om de arm) en Max Wöber. Ajax heeft ook al Schuurs in de gelederen voor volgend seizoen, maar de verwachting is dat hij nog even achter een ervaren verdediger als Magallán kan wennen, alvorens hij het grote podium betreedt.

Middenveld
Voor Frenkie de Jong zal ook een permanente oplossing gevonden moeten worden. Het is logisch als de middenvelder de nummer 6-rol van Lasse Schöne bij het ingaan van het nieuwe seizoen overneemt met Donny van de Beek aan zijn zijde. Een mogelijk vertrek van Ziyech kan Ajax nog niet intern opvangen: een nieuwe creatieve, ervaren linkermiddenvelder is hard nodig als de spelmaker een transfer maakt.

Aanval
In de aanval krijgt nieuweling Bandé een flinke klus om de in vorm verkerende vleugelspelers uit de basis te spelen. Justin Kluivert en David Neres zullen, indien ze blijven, moeilijk te passeren zijn. Voor Kasper Dolberg is de interesse door dit teleurstellende seizoen eventjes afgekoeld, wat zou betekenen dat hij ook volgend jaar de spitspositie van Ajax zou bezetten.

Benodigde aankopen
De prioriteit van Ajax op de transfermarkt voor volgend seizoen (of mogelijk al deze winter) is het aantrekken van een ervaren, creatieve middenvelder die de rol van Ziyech kan overnemen. De interesse in Zakaria Labyad (FC Utrecht) is daarom niet gek. Verder zal de club vooral in reserves en opkomende talenten moeten investeren: een rechtsback die het Kristensen kan moeilijk maken (Zeefuik en Orejuela komen tekort) en een centrale verdediger die met Magallán, Schuurs en Wöber zou kunnen concurreren. Mogelijk dat een nieuwe reservedoelman nodig is bij promotie van Van Leer. De overige posities zijn in dit scenario goed bezet.

Talenten
Ondertussen heeft Ajax ook nog flink wat talenten die eraan zitten te komen. Aanvaller Nicolas Kühn (18) is van RB Leipzig overgenomen en Dennis Johnsen (19) werd afgelopen zomer al gehaald. De rol van Mateo Cassierra is mogelijk komende zomer wel uitgespeeld door de aanwezigheid van Dolberg, Huntelaar en Kühn. Verder loopt er in de jeugd nog de zeventienjarige Victor Jensen rond, die er goed opstaat bij de kenners en wordt gezien als een type-Ziyech, maar het lijkt voor hem te vroeg om de rol van de Marokkaanse international volgend seizoen al een heel jaar over te nemen.