Oranje op rapport: Centraal trio blinkt uit, middenveld én aanval onvoldoende

Oranje op rapport: Centraal trio blinkt uit, middenveld én aanval onvoldoende

23-03-2018 22:41
69

Het Nederlands elftal is het tijdperk-Ronald Koeman begonnen met een franjeloze 0-1 nederlaag tegen Engeland. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit aan het 'nieuwe' Oranje.

Jeroen Zoet – 6: Zijn perfecte sliding op de doorgebroken Raheem Sterling voor rust mocht er zijn, maar de PSV-doelman moest bij de eerste serieuze doelpoging direct vissen. De keepersstrijd met Jasper Cillessen lijkt voorlopig nog niet beslist.

Matthijs de Ligt – 6,5: Probeerde, in tegenstelling tot zijn collega's centraal achterin, vaak vooruit te voetballen. De pas achttienjarige Ajacied was echter niet altijd gelukkig in zijn keuzes aan de bal. In verdedigend opzicht bleef hij prima overeind, al had hij vlak na rust een strafschop tegen kunnen krijgen.

Stefan de Vrij – 7,5: Bewees met een soeverein optreden waarom hij in verband wordt gebracht met een transfer naar de Europese top. De Vrij was niet te kloppen in de duels en zijn voortzettingen waren bijna altijd naar behoren. Aan de treffer van Jesse Lingard kon hij niets doen.

Virgil van Dijk – 6,5: Kan terugkijken op een degelijk eerste optreden als Oranje-captain. De duurste verdediger ter wereld werd verdedigend niet op de problemen gesteld en pakte soms uit met een fraaie crosspass.

Hans Hateboer – 5,5: De debutant begon zijn Oranje-carrière met een stevige bodycheck tegen Danny Rose. De man uit Beerta stond fysiek zijn mannetje, maar koos af en toe ongelukkig positie. Bovendien leverden zijn rushes over de rechterflank nauwelijks resultaat op.

Georginio Wijnaldum – 4,5: Wijnaldum en Oranje, het blijft een moeizaam huwelijk. Kwam weinig in de duels en wist zich in balbezit nauwelijks te onderscheiden.

Kevin Strootman – 5,5: Speelde de bal vrijwel altijd naar de juiste kleur, maar probeerde risico's zo veel mogelijk te vermijden. De linkspoot van AS Roma was zeker niet de meest opvallende speler in de Arena.

Patrick van Aanholt – 5: Collega Hateboer moest zich steeds bekommeren om de doorkomende Rose, maar Van Aanholt had een rustige avond tegen Kieran Trippier. De Crystal Palace-back was echter ook in offensief opzicht vrijwel onzichtbaar.

Quincy Promes – 4: Kreeg voor rust de eerste grote Oranje-mogelijkheid, maar had te veel tijd nodig om doelman Jordan Pickford in de problemen te brengen. Verder kwam hij, zoals wel vaker in het Oranje-shirt, nauwelijks in het stuk voor.

Bas Dost – 4,5: De boomlange spits moest de meeste van zijn duels rond de middellijn uitvechten en daar ligt zijn kracht niet. Legde het vaak af tegen de oersterke John Stones en Harry Maguire en miste voor rust een open kopkans.

Memphis Depay – 5: Viel vooral op doordat hij in de eigen zestien meter meeverdedigde tijdens corners voor Engeland. Hoewel hij het spel na rust meer naar zich toe wilde trekken, werd hij uitstekend geneutraliseerd door de compact verdedigende Engelsen.

Invallers:

Davy Pröpper - 5: Kwam na 66 minuten spelen in het veld voor Dost. De controleur van Brighton & Hove Albion liep anoniem mee op het middenveld en was slordig aan de bal.

Ryan Babel – 5: Viel na ruim een uur in voor Promes, maar kon alleen maar toekijken hoe de Engelse verdedigers de bal rond lieten gaan.

Donny van de Beek - x: Mocht vijf minuten voor tijd Strootman aflossen, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Wout Weghorst - x: Maakte vlak voor tijd zijn Oranje-debuut als vervanger van De Vrij, maar speelde te kort voor een beoordeling.