PSV verspeelde titel door 'bom' in Dordrecht: Een grap met grote gevolgen

PSV verspeelde titel door 'bom' in Dordrecht: "Een grap met grote gevolgen"

02-05-2018 07:53
27

PSV leek in het seizoen 1992/1993 onbedreigd op de landstitel af te gaan, totdat de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht op de tweede mei van 1993 aanbrak. De confrontatie aan de Krommedijk moest gestaakt worden vanwege een bommelding.

Een anonieme man belde naar de politie in Dordrecht dat er een bom af zou gaan in het stadion. "Een grap met grote gevolgen", blikt toenmalig manager Kees Ploegsma 25 jaar na dato terug in gesprek met het Algemeen Dagblad. PSV moest later in het seizoen de wedstrijd uitspelen en verspeelde uiteindelijk de titel. "De sfeer was al negatief en dat we nog een keer terug naar Dordrecht moesten, heeft bepaald niet geholpen. We verspeelden na die 0-1 stand een punt (2-2, red.) en dat verergerde de negatieve sfeer alleen maar. Kort daarop gingen we bij Vitesse onderuit na een blunder van Hans van Breukelen en kon Feyenoord erop en erover."

De Eindhovenaren wilden aanvankelijk niet dat de wedstrijd gestaakt zou worden. "We zijn onder protest vertrokken. Wij wilden de wedstrijd uitspelen, maar daar was met geen mogelijkheid over te praten", aldus Ploegsma, die denkt dat een soortgelijk incident anno 2018 niet meer voor zou komen. "Nu is er veel meer ervaring bij deskundigen, die zo'n dreigement kunnen taxeren. Bovendien worden stadions van tevoren uitgekamd en mensen volop gefouilleerd. Destijds kon één malloot met een anoniem belletje zo een wedstrijd stilleggen en daar waren we het niet mee eens."