'Heerlijk voetbal' bij Ajax: 'Mensen vinden 't naïef, maar laten zien dat het kan'

'Heerlijk voetbal' bij Ajax: 'Mensen vinden 't naïef, maar laten zien dat het kan'

13-10-2018 14:14
33

Frenkie de Jong kijkt reikhalzend uit naar de interlands van het Nederlands elftal tegen Duitsland en België. Last van de hooggespannen verwachtingen, heeft de 21-jarige middenvelder van Ajax niet.

De liefde voor de bal zat er al vroeg in, zegt De Jong in Het Parool. "Ik wil aan de bal zijn. Dribbelen, acties maken, combineren. Er zijn trainers die je willen vormen, die vinden dat je 'volwassener' moet spelen. En dan bedoelen ze eigenlijk: geen acties meer maken. Simpel voetballen. Eén keer raken. Ik ben gelukkig niet veel van die trainers tegengekomen."

"Ik doe nog steeds veel op gevoel, dat is mijn kracht", vervolgt De Jong. "Ik denk ook dat het beter is om de kwaliteiten van een voetballer verder te verbeteren en hem daarin te stimuleren, dan om voortdurend zijn zwakke punten te benoemen en daaraan te schaven." Ook tegen wereldkampioen Frankrijk toonde hij zijn eigen gezicht. "Het zou toch raar zijn als ik in het Nederlandse team anders zou voetballen dan bij mijn club?"

Na Frankrijk kan De Jong zich tegen Duitsland en België opnieuw meten met de allerbesten. "Ik ben op voetbal gegaan omdat ik het een leuke sport vond. Veel mooiere wedstrijden dan deze zijn er niet. Ik heb geen angst, voor welke tegenstander dan ook", stelt de spelmaker. "Bij Ajax hebben we veel spelers die graag de bal willen hebben en die ook goed zijn aan de bal. Dat is onze kracht en het is heerlijk voetballen."

"Er zijn mensen die het naïef vinden, maar we hebben laten zien dat het kan, ook tegen Sturm Graz, Standard Luik, Dynamo Kiev, AEK Athene en Bayern München. En trouwens, counterploegen verliezen ook weleens."