Einde carrière voor twee scheidsrechters door matchfixing-schandaal in België

Einde carrière voor twee scheidsrechters door matchfixing-schandaal in België

17-10-2018 21:26
13

Bart Vertenten en Sébastien Delferière, twee hoofdrolspelers in het Belgische onderzoek naar fraude en matchfixing, zullen nooit meer een wedstrijd fluiten. Dat laat bondsvoorzitter Gerard Linard woensdag weten aan RTL.

Vertenten en Delferière werden vorige week meegenomen voor verhoor in het kader van mogelijke matchfixing in het Belgische voetbal. De twee scheidsrechters, die ook internationale wedstrijden floten, hebben banden met zaakwaarnemer Dejan Veljkovic en worden beschouwd als verdachten in het onderzoek.

Hun schuld is nog niet bewezen, maar Linard stelt dat Vertenten en Delferière nooit meer op een voetbalveld zullen staan. "We gaan natuurlijk het vermoeden van onschuld respecteren, maar één van de voorwaarden toen één van de betrokken scheidsrechters vrijkwam (Sébastien Delferière, red.), is dat hij geen contact meer mag hebben met de voetbalwereld. Met andere woorden: hij mag nooit meer een wedstrijd fluiten."

Linard wil de twee arbiters ook beschermen. "We zullen zien hoe de juridische procedure afloopt. Maar ik denk niet dat we hen als mens en als scheidsrechter een dienst bewijzen door ze ooit nog op een voetbalveld toe te laten. Niet na alles wat er gebeurd is. Denk je echt dat er zo’n groot onderzoek werd ingesteld zonder dat er een gegronde reden was?"