VoetbalPrimeur Elftal van de Eerste Seizoenshelft: Ajax-middenveld en PSV-aanval

VoetbalPrimeur Elftal van de Eerste Seizoenshelft: Ajax-middenveld en PSV-aanval

07-01-2019 13:00 Laatste update: 13:05
98

Het VoetbalPrimeur Elftal van de Eerste Seizoenshelft is bekend! De afgelopen twee weken zijn er door onze bezoekers ruim 110.000 stemmen uitgebracht op de beste spelers van de eerste competitiehelft in de Eredivisie. Dit is de uitslag.

Het mag geen verrassing heten dat de selectie van de eerste seizoenshelft (alleen maar) bestaat uit spelers van PSV en Ajax. Die twee ploegen staken er in de eerste helft van de competitie met kop en schouders bovenuit. PSV verloor alleen bij Feyenoord, Ajax verspeelde alleen punten tegen Heracles Almelo en PSV. De community van VoetbalPrimeur brachten dan ook massaal stemmen uit op spelers uit Eindhoven en Amsterdam.

Doelman: André Onana (Ajax)
De Kameroense goalie van Ajax maakte in de eerste seizoenshelft indruk, incasseerde slechts acht tegengoals en kreeg meer dan de helft van de stemmen (58%). Daarmee blijft Onana zijn PSV-collega Jeroen Zoet (24%) voor. Justin Bijlow (Feyenoord) en Lars Unnerstall (VVV-Venlo) staan met 7% van de stemmen op een gedeelde derde plek.

Rechtsback: Denzel Dumfries (PSV)
Heeft sinds zijn overstap van sc Heerenveen weinig tijd nodig gehad om te wennen in Eindhoven. Is niet meer weg te denken uit het elftal van Mark van Bommel en debuteerde zelfs in Oranje. Kreeg liefst 55% van de stemmen en bleef daarmee Noussair Mazraoui (38%) en Sean Klaiber (3%) voor.

Centrale verdedigers: Matthijs de Ligt (Ajax) & Daniel Schwaab (PSV)
De uitverkiezing van De Ligt mag geen verrassing heten. De negentienjarige verdediger behoort tot de grootste talenten ter wereld en werd eind 2018 in Turijn zelfs beloond met de Golden Boy Award. Kreeg van de acht genomineerden liefst 63% van de stemmen en is daarmee de populairste centrale verdediger van dit elftal. PSV-verdediger Daniel Schwaab kreeg 11% van de stemmen en bleef ploeggenoot Nick Viergever (9%) net voor. Daley Blind (6%) kreeg van de centrale verdedigers van PSV en Ajax de minste stemmen. Met De Ligt en Schwaab hebben de bezoekers van VP voor hetzelfde centrale duo gekozen als vorig jaar.

Linksback: Nicolás Tagliafico (Ajax)
In de uitverkiezing voor de linksbackpositie ging het tussen Tagliafico en PSV-back Angelino. De Argentijnse pitbull kreeg uiteindelijk 55% van de stemmen en hield de Spaanse revelatie van PSV (38%) daarmee op afstand. FC Emmen-verdediger Caner Cavlan (3%) eindigde op de derde plek.

Controleur: Lasse Schöne (Ajax)
Schöne is, net als vorig jaar, de controleur van het Eredivisie-elftal van de eerste seizoenshelft. De 32-jarige Deen slaagde er andermaal in een basisplek te veroveren in de hoofdstad en vergaarde meer stemmen dan PSV-collega Jorrit Hendrix (36%). Heracles Almelo-middenvelder Alexander Merkel eindigde met 5% van de stemmen ook in de top-drie.

Middenvelders: Frenkie de Jong (Ajax) & Hakim Ziyech (Ajax)
Van de acht genomineerde middenvelders kreeg Frenkie de Jong met 34% de meeste stemmen. De 21-jarige veelbesproken middenvelder wordt in de gaten gehouden door de Europese top en is de Eredivisie ontgroeid. De tweede positie van middenvelder werd een spannende strijd tussen Hakim Ziyech en Pablo Rosario. Ziyech was in veertien competitiewedstrijden goed voor tien goals en acht assists en dat leverde de Marokkaan net wat meer stemmen op (28%) dan de jongeling van PSV (23%).

Rechtsbuiten: Hirving Lozano (PSV)
Op de rechtsbuitenpositie werd Lozano met overmacht (50%) gekozen tot de beste van de eerste seizoenshelft. De Mexicaan besloot nog een jaar bij PSV te blijven en laat wekelijks zien bijna té goed te zijn voor de Eredivisie. Ajax-collega David Neres (25%), dit seizoen niet altijd zeker van een basisplek, staat op een tweede positie. Feyenoorder Steven Berghuis eindigt met 11% op plek drie.

Spits: Luuk de Jong (PSV)
Eredivisie-topscorer Luuk de Jong kreeg van de bezoekers van VoetbalPrimeur duidelijk de voorkeur in de punt van de aanval. Hij miste nog geen minuut in de Eredivisie, scoorde veertien keer en gaf ook nog eens vijf assists. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij 50% van de stemmen kreeg. Daarmee bleef hij Willem II'er Fran Sol (23%) ruim voor. Robin van Persie (Feyenoord) en Mitchell Te Vrede (NAC Breda) delen de derde plek met ieder 11% van de stemmen.

Linksbuiten: Steven Bergwijn (PSV)
Met de uitverkiezing van Bergwijn als linksbuiten bestaat de gehele voorhoede van dit Eredivisie-elftal uit PSV'ers. Een spannende strijd was het wel: Bergwijn kreeg 46% van de stemmen, Ajax-aankoop Dusan Tadic maakte ook indruk in de eerste seizoenshelft en kreeg 44% van de stemmen. Oussama Idrissi (AZ) en Kristoffer Peterson (Heracles Almelo) volgen met ieder 4% van de stemmen op gepaste afstand.

Trainer: Erik ten Hag
Mark van Bommel (32%) staat met PSV bovenaan, maar met 37% van de stemmen is Erik ten Hag gekozen tot beste trainer van de eerste seizoenshelft. Dat heeft mogelijk ook te maken met de uitmuntende prestaties van de Amsterdammers in Europa. Ook veel stemmen voor Dick Advocaat (10%), die uitstekend presteert met FC Utrecht sinds hij het stokje overnam van de ontslagen Jean-Paul de Jong.

Eens met dit elftal? Laat het weten in de comments!