'VAR voor 98 procent overtuigd dat de bal over de lijn was en dan fluit hij niet'

'VAR voor 98 procent overtuigd dat de bal over de lijn was en dan fluit hij niet'

06-03-2019 13:45 Laatste update: 14:18
101

Mario van der Ende heeft kritiek geuit aan het adres van de UEFA. Voormalig toparbiters Van der Ende en Dick Jol zagen dat de VAR dinsdag tijdens Real Madrid - Ajax (1-4) niet honderd procent overtuigd was rond de 0-3 van Dusan Tadic.

Noussair Mazraoui eiste met zijn actie op de zijlijn een hoofdrol op in aanloop naar de 0-3 van Tadic. Hoewel miljarden omgaan in de Champions League, was het niet te zien of de bal volledig over de lijn was. "Ik vind het werkelijk onbegrijpelijk", reageert Van der Ende in gesprek met VoetbalPrimeur. "We willen het eerlijker maken met de VAR, maar blijkbaar lukt het niet om een camera bij de zijlijn te zetten, zoals we dat wel bij de doellijn doen. Het is toch zo belangrijk? Dan kan dit niet zo zijn. Onbegrijpelijk. Ik kon nu in elk geval niet waarnemen of de bal erover was of niet."

Wedden

Meer odds

Jol had de indruk dat de bal wél over de lijn was. "Maar de VAR moet voor 100 procent overtuigd zijn en dat was hij niet. Hij was voor 98 procent overtuigd en dan fluit hij niet af. Het was ook heel moeilijk te zien." Van der Ende meent dat op basis van de beelden geen goed oordeel viel te vellen. "De scheidsrechter krijgt te horen dat hij moet wachten. Ze hebben het uit vier, vijf verschillende hoeken gezien, maar konden niet 100 procent zeggen dat de bal over de lijn was."

Het was de reden dat het zo lang duurde voordat een beslissing viel. Frenkie de Jong zei na afloop met een knipoog dat hij dacht dat de VAR overtredingen uit de eerste helft aan het terugkijken was. "De scheidsrechter hoort in zijn oortje dat ze het nog aan het bekijken zijn. Het was lastig", aldus Jol.

Overigens floot arbiter Felix Brych een prima wedstrijd, meent Jol. "Hij liet lekker veel doorgaan. Dat was goed voor het tempo." Ook Van der Ende, die eerder zijn verbazing uitsprak over het feit dat de Duitse leidsman gedwongen werd met zijn vaste assistenten te werken, had verder weinig aan te merken. "Er was kritiek dat hij Real Madrid al zes keer eerder had gefloten, maar dat vind ik zo'n onzin. Real won het toernooi drie keer op rij, dus onder andere scheidsrechters hadden ze ook wel gewonnen. Ik keek vroeger als scheidsrechter ook nooit door een Ajax-bril."

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)