Van Basten snapt Van der Sar niet: 'Zijn argumenten zijn bedenkelijk en zwak'

Van Basten snapt Van der Sar niet: 'Zijn argumenten zijn bedenkelijk en zwak'

28-03-2019 07:07 Laatste update: 07:23
81

Marco van Basten ziet een nieuw, groots opgezet WK voor clubteams helemaal zitten. De voormalige superster van Ajax en AC Milan begrijpt dan ook niet waarom de Europese topclubs zo huiverig zijn voor de plannen van de FIFA.

Ajax-directeur Edwin van der Sar is één van de criticasters: de oud-doelman zette onlangs zijn handtekening onder een protestbrief van verschillende topclubs en voerde deze week overleg met zijn collega's van de European Club Association. Van der Sar bleef bij zijn standpunten en stelde dat de FIFA 'roofbouw' op de clubs pleegt door een één keer in de vier jaar een groot club-WK met 24 deelnemers te organiseren. "Maar zijn argumenten en die van de rest zijn bedenkelijk en zwak", stelt Van Basten in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Volgens de voormalige FIFA-werknemer laat Van der Sar zich 'voor het karretje van de UEFA spannen'. "Dat ziet het WK voor clubs als bedreiging voor de eigen Champions League", aldus San Marco, die denkt dat het nieuwe club-WK er 'gewoon' komt. "Op de achtergrond zijn de écht grote clubs allang akkoord. Die zien de potentie, en terecht." Het nieuwe toernooi neemt de plaats in van de Confederations Cup (één jaar vóór het WK georganiseerd) en het huidige WK voor clubs. "Bij de FIFA zagen ze terecht in dat die toernooien te weinig toevoegen."

Clubs als Paris Saint-Germain, Real Madrid, Barcelona, Manchester United zijn volgens Van Basten juist een groot voorstander van de plannen. "Het is gewoon een heel goed idee met enorme mogelijkheden. Financieel, maar óók sportief en qua aantrekkingskracht op voetbalfans. Dit wordt een vierjaarlijks WK, qua opzet vergelijkbaar met het WK voor landenteams."