'Koolmonoxidevergiftiging mogelijk de oorzaak van vliegtuigcrash Sala'

'Koolmonoxidevergiftiging mogelijk de oorzaak van vliegtuigcrash Sala'

Gepubliceerd: woensdag 14 augustus 2019 om 16:10wo 14-08-2019 om 16:10

De vliegtuigcrash waarbij voetballer Emiliano Sala en piloot David Ibbotson om het leven kwamen, is mogelijk veroorzaakt door koolmonoxidevergiftiging. Dat heeft de Air Accidents Investigation Branch (AAIB), de Britse onderzoeksraad voor vliegtuigongevallen, naar buiten gebracht.

Het vliegtuigje met Sala en Ibbotson verdween op 21 januari van dit jaar van de radar toen de twee van het Franse Nantes onderweg waren naar Cardiff. Sala was net voor 20 miljoen euro overgenomen door Cardiff City. Twee weken na de crash werd het vliegtuigje gevonden op de bodem van de zee.

Ook het lichaam van Sala werd gevonden. In zijn bloed is een sterk verhoogde concentratie van COHb aangetroffen, zo laat het AAIB nu weten. Dat wijst op koolmonoxidevergiftiging. De onderzoeksraad acht het waarschijnlijk dat ook de piloot vergiftigd is. 

Concentraties boven de vijftig procent kunnen fataal zijn. Bij Sala werd een concentratie van 58 procent aangetroffen. "Bij lagere concentraties zijn de symptomen slaperigheid en duizeligheid, maar bij toename van de concentratie kan het de dood tot gevolg hebben", legt een van de werknemers van het AAIB uit. De lijkschouwer concludeerde eerder dat Sala vermoedelijk stierf aan verwondingen aan zijn hoofd en romp, maar die verwondingen liep hij mogelijk pas op na de vermoedelijke koolmonoxidevergiftiging. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws