Barcelona maakt gehakt van Valencia: hoofdrollen voor De Jong én Cillessen

14-09-2019 22:54 Laatste update: 23:00
32

Voor Jasper Cillessen is zijn terugkeer in Camp Nou een pijnlijke aangelegenheid geworden. FC Barcelona was mede door een goal en een assist van 'king of the match' Frenkie de Jong met liefst 5-2 te sterk voor Valencia.

De Jong kende tot dusver een moeizame start in Barcelona, maar tegen Valencia greep de Nederlandse middenvelder samen met Ansu Fati al vroeg in het duel de hoofdrol. Binnen twee minuten stelde De Jong de pas zestienjarige aanvaller in staat om de score te openen. Niet veel later waren de rollen omgedraaid en maakte de oud-Ajacied zijn eerste treffer voor Barça.

De Jong speelde een nagenoeg foutloze eerste helft. Ook de nieuwe publiekslieveling Fati maakte een sterke indruk. Hij was zelfs dicht bij een tweede treffer, maar hij zag zijn schot net naast het doel van Jasper Cillessen verdwijnen. Valencia, dat een bewogen week achter de rug heeft met de trainerswissel, hapte aanvankelijk naar adem, maar wist zich naarmate de eerste helft vorderde op te richten.

Kevin Gameiro wist de spanning zelfs terug te brengen. Zijn treffer leek even geannuleerd te worden door de VAR, maar die oordeelde uiteindelijk dat er van buitenspel geen sprake was. Vijf minuten voor rust voorkwam Marc-Andre ter Stegen met een dubbele redding dat het zelfs 2-2 werd.

Los Che leek helemaal terug in de wedstrijd, maar in de 52e minuut ging Cillessen in de fout. De Oranje-doelman kreeg een schot van Antoine Griezmann niet onder controle, waarna Gerard Pique profiteerde. Barça had de wedstrijd daarna onder controle. Nadat Nelson Semedo de paal had geraakt, werd Fati onder luid applaus gewisseld voor Suárez. De Uruguayaan had niet lang nodig om zijn stempel te drukken met de vierde en vijfde treffer van de thuisploeg.

Maxi Gómez zorgde voor het slotakkoord, maar dat mocht de pret niet drukken voor Barcelona. De titelhouder heeft nu zeven punten, twee minder dan koploper Atlético Madrid. Dinsdag wacht Borussia Dortmund in de Champions League. Valencia moet zich bijeen zien te rapen voor het treffen met Chelsea in dezelfde poule als Ajax.