Zeven conclusies: Opnieuw zwakke start, maar EK-kwalificatie lonkt wel voor Oranje

Zeven conclusies: Opnieuw zwakke start, maar EK-kwalificatie lonkt wel voor Oranje

Gepubliceerd: donderdag 10 oktober 2019 om 23:16do 10-10-2019 om 23:16

Het Nederlands elftal leek lang tegen een onverwachtse sof aan te lopen tegen de defensieve Noord-Ieren, maar diep in de slotfase viel het balletje toch nog goed voor Oranje. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

Oranje moet weer loskomen
Het blijft een terugkerend item voor het Nederlands elftal: de beroerde wijze waarop het team begint aan wedstrijden. Ook tegen het zwakke team van bondscoach Michael O'Neill slaagde Oranje er niet in om op voorsprong te komen en moest het weer een achterstand repareren. Dat dat lukt bewijst ook weer de vechtlust en mentale weerbaarheid die in het elftal schuilt.

De Ligt blijft onzeker
Matthijs de Ligt zit niet goed in zijn vel, zo veel is ondertussen wel duidelijk. De verdediger (20) heeft het in zijn eerste maanden lastig bij Juventus en kon ook bij Oranje de twijfels niet wegnemen. De wijze waarop de voormalig Ajacied zich bij de openingstreffer van Josh Magennis liet wegzetten door de doelpuntenmaker was niet 'des De Ligts'.

EK-kwalificatie nu voor het grijpen
Voor de wedstrijd had iedereen rond Oranje al voorzichtig over de kwalificatie voor het EK bij een eventuele zege op Noord-Ierland. Lang zag het er niet naar uit dat het zou gaan gebeuren, maar door de late comeback van de Nederlandse vechtmachine kunnen de data van het EK in de zomer van 2020 alvast met potlood ingevuld worden in de agenda. Bij een overwinning zondag op Wit-Rusland komt het allemaal wel heel dichtbij.

Depay ware talisman voor Oranje
Waar zou dit Nederlands elftal staan zonder Memphis Depay? De aanvalsleider van Oranje speelde misschien niet heel goed, maar wist toch weer op het scoreformulier te komen voor zijn land. Memphis is betrokken bij 21 van de 35 goals die gemaakt werden onder bondscoach Koeman (elf goals en tien assists) en kan gerust onmisbaar worden genoemd voor dit Oranje.

Marten de Roon of Donny van de Beek?
Marten de Roon kreeg de voorkeur van bondscoach Ronald Koeman in de basis, maar liet geen enkel moment zien waarom hij en niet Donny van de Beek het verdient om bij de eerste elf spelers te horen. Toen Van de Beek een half uur voor tijd inviel was de reactie van het publiek duidelijk: een enorm gejuich ging op voor de Ajacied in de Rotterdamse Kuip.

Ongekende serie in De Kuip 
Eigenlijk hadden we het allemaal wel kunnen weten. Oranje won de afgelopen zestien wedstrijden op rij in De Kuip en dus blijft het Rotterdamse stadion geluk brengen voor de oranjehemden. Het laatste gelijkspel in Zuid dateert alweer van maart 2007. Kunnen we die EK-poulewedstrijden nog naar De Kuip verplaatsen?

Wat was er met Frenkie de Jong aan de hand?
Oranje had het vanaf de aftrap vreselijk moeilijk met de Noord-Ierse muur, zoals al eerder gememoreerd. De creativiteit en het gogme, normaal gesproken handelsmerken van spelers als Frenkie de Jong, ontbraken bij de Nederlanders. De Jong zelf was stoorzender tijdens Oranje-aanvallen door het spel voornamelijk te vertragen en veel te veel te lopen met de bal.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws