Virologen terughoudend: 'Pas in 2021, zou zeker kunnen, niet irreëel'

Virologen terughoudend: 'Pas in 2021, zou zeker kunnen, niet irreëel'

Gepubliceerd: donderdag 26 maart 2020 om 09:19do 26-03-2020 om 09:19

Het zal nog even kunnen duren voordat alles weer bij het oude is in de Eredivisie, denken diverse virologen. De Duitser Jonas Schmidt-Chanasit sprak recentelijk de verwachting uit dat er pas in 2021 weer met publiek gevoetbald kan worden en krijgt bijval in Nederland.

Hoogleraar Bert Niesters van de Rijksuniversiteit Groningen houdt rekening met een vergelijkbaar scenario. "Het zou zeker kunnen, dat is echt niet zo irreëel", laat hij weten aan het Algemeen Dagblad. "Voetbal in lege stadions lijkt me dit najaar wél een optie", voegt hij daaraan toe.

Epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht voorspelt dat het virus ook na de zomer actief zal blijven en denkt niet dat het verantwoord is om 'massale bijeenkomsten' en 'superverspreiders' – zoals bijvoorbeeld voetbalwedstrijden – zomaar door te laten gaan. Zij krijgt bijval van RIVM-medewerker Jacco Wallinga. "Hoe belangrijk is voetbal voor de verspreiding van het virus?" De onderzoeker citeert bondscoach Ronald Koeman. "Dit is voetbal en niet het belangrijkste in het leven. Of de Eredivisie in augustus weer van start kan gaan: ik durf er geen harde voorspelling op los te laten."

Momenteel is de Eredivisie formeel stilgelegd tot het weekend van 4 en 5 april, maar die data lijken sowieso te vroeg te komen. De clubs in Nederland kijken momenteel naar een haalbare datum om de competitie te hervatten.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Eredivisie

Poll

Verwacht je dat het Eredivisie-seizoen afgemaakt kan worden?

(23592 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws