Penaltyreeks voorkwam finale Ajax-Jong Ajax: 'Nooit meer zo'n goede ploeg gehad'

Penaltyreeks voorkwam finale Ajax-Jong Ajax: 'Nooit meer zo'n goede ploeg gehad'

Gepubliceerd: zondag 29 maart 2020 om 13:57zo 29-03-2020 om 13:57

Jong Ajax verbijsterde in het seizoen 2001/2002 de complete voetbalwereld met zijn avontuur in de KNVB Beker, die toen door het leven ging als de Amstel Cup. De ploeg van Jan Olde Riekerink stond op de rand van de finale tegen het eerste elftal van Ajax: in de halve finale ging het pas na strafschoppen (!) mis tegen FC Utrecht.

In de daaraan voorafgaande bekerrondes werden onder meer HFC Haarlem – toen nog een profclub – FC Twente en Stormvogels Telstar uitgeschakeld. "Ik denk dat ik daarna nooit meer in zo'n goede ploeg gespeeld heb. We waren zó onwijs goed in ons positiespel", mijmert toenmalig middenvelder Stefano Seedorf in gesprek met de clubsite van Ajax. "Stiekem denk ik dat we dat nog beter beheersten dan Ajax 1 op dat moment. Zij hadden alleen individueel wat meer kwaliteit."

Ook het grote publiek begon de talentenploeg – met onder meer Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Jason Culina en Steven Pienaar – te ontdekken. "We speelden onze wedstrijden vaak vóór Ajax 1. In het begin zaten er een paar duizend mensen in het stadion, maar na verloop van tijd werden dat er steeds meer. We hadden toen écht de finale kunnen halen", stelt de neef van Clarence Seedorf.

De inmiddels 37-jarige Seedorf speelde later in zijn carrière nog voor onder meer NAC Breda, FC Groningen en FC Den Bosch, maar bewaart nog steeds dierbare herinneringen aan het bijzondere bekerseizoen. "Als ik er nu op terugkijk, was dat echt een mooi avontuur. Ook omdat het zo vroeg in onze carrières gebeurde. Ik denk dat jongens als Sneijder, Heitinga, Stekelenburg en Pienaar toch ook vaak aan dit seizoen zullen terugdenken."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws