Voetbal-tv in coronatijden: doffe dreunen voor FOX en Ziggo, VI in de lift

Voetbal-tv in coronatijden: doffe dreunen voor FOX en Ziggo, VI in de lift

Gepubliceerd: vrijdag 3 april 2020 om 14:30vr 03-04-2020 om 14:30

Ook voor tv-makers is de huidige coronacrisis een uitdagende tijd, zeker wanneer het aankomt op voetbalgerelateerde programma's. Veronica Inside blijft vooralsnog 'gewoon' op de buis, zij het zonder studiopubliek, maar Studio Sport, FOX Sports en Ziggo Sport moeten het de komende weken doen zonder live voetbal en samenvattingen. Wat betekent dit voor de kijkcijfers? VoetbalPrimeur nam contact op met Stichting Kijkonderzoek en zocht het uit.

NOS Studio Sport
De zondagavond is een belangrijke pijler onder de programmering van NPO1, met publiekstrekkers als Boer Zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt, De TV Show én de 'bord-op-schoot-uitzendingen' van Studio Sport om 19.00 uur. De Eredivisie is echter stilgelegd en de nabeschouwingen van Studio Voetbal moeten voorlopig wijken voor extra uitzendingen van OP1.

De NOS maakt er voorlopig maar het beste van en gaat op de nostalgische toer: de terugblik op het EK van 1988 kon volgens Stichting Kijkonderzoek rekenen op 519 duizend live kijkers. De 5-1 tegen Spanje trok zes jaar na dato zelfs 712 duizend belangstellenden, een marktaandeel van ruim 31 (!) procent. Om 19.00 uur zijn er nog steeds Studio Sport-uitzendingen, maar dan zonder voetbal- of andere sportwedstrijden. Dit heeft zijn weerslag op de kijkcijfers: de Eredivisie-samenvattingen werden steevast door meer dan één miljoen mensen bekeken, maar de kijkcijfers op 29 maart bestonden voor het eerst dit jaar uit zes cijfers.

Veronica Inside
Bij Veronica waren ze er op vrijdag 13 maart nog niet zeker van: de uitzending van 16 maart zou zonder publiek opgenomen worden en daarna zouden de makers van VI verder evalueren. Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp lieten zich echter niet kennen en schuiven voorlopig 'gewoon' twee keer per week aan in Hilversum: in een lege studio, op anderhalve meter afstand van elkaar, dat wel.

De kijkcijfers lijden er vooralsnog niet onder, integendeel zelfs. De uitzending van maandag 16 maart is met 671 duizend belangstellenden (marktaandeel van 11,7 procent) de best bekeken VI-uitzending van 2020. De eerste zeven vrijdagavonduitzendingen van het kalenderjaar trokken gemiddeld 377 duizend kijkers, maar na de uitbraak van het coronavirus schoten de kijkcijfers op vrijdagavond omhoog: 432 duizend op 13 maart, 539 duizend op 20 maart en 473 duizend op 27 maart.

Ziggo Sport: Rondo
Rondo bleef aanvankelijk in de lucht, mét inachtneming van de RIVM-voorschriften, maar is voorlopig stilgelegd. 53 duizend live kijkers was tot voor kort de ondergrens in 2020, met de uitzending van 26 januari (71 duizend) als uitschieter. Nadat de nationale en internationale competities stil kwamen te liggen, zijn de kijkcijfers echter hard teruggelopen: achttienduizend op 15 maart, 24 duizend op 22 maart en twaalfduizend – voorlopig het dieptepunt – op 29 maart.

FOX Sports 1
De officiële rechtenhouder van de Eredivisie moet het vanzelfsprekend grotendeels van live voetbal hebben en zit al helemaal met de gebakken peren. De toppers Ajax-PSV en Ajax-AZ scoorden meer dan één miljoen kijkers en ook 16.45-wedstrijden als PSV-FC Twente (509 duizend), PEC Zwolle-Feyenoord (567 duizend), Heracles Almelo-Ajax (615 duizend), en FC Groningen-PSV (421 duizend) werden prima bekeken.

De huidige leemte wordt opgevuld met 'classic matches'. De Feyenoord-Ajax van 2019 (6-2) werd op zondag 22 maart opnieuw uitgezonden en kon op zestigduizend kijkers rekenen, maar verder is het behelpen. Sparta-Excelsior uit 2010 (twaalfduizend kijkers), FC Groningen-ADO Den Haag uit 2011 (zeventienduizend), FC Utrecht-Feyenoord uit 2003 (tienduizend) en AZ-Ajax uit 2007 (24 duizend) zullen de broodnodige zoden niet aan de dijk gaan zetten. FOX moet vermoedelijk ook 'gewoon' de tv-gelden aan de clubs uitbetalen: het is voor de zender dus te hopen dat de coronacrisis niet te lang gaat duren...

Conclusie
Cijfermatig gezien zijn het dus vooral de betaalzenders FOX Sports en Ziggo Sport – bij wie de gehele programmering normaal gesproken is afgestemd op live voetbal – die te lijden hebben onder de voetballoze weken. De NOS houdt de schade vooralsnog beperkt qua voetbal, al heeft NPO1 uiteraard wel wat anders aan zijn hoofd in deze tijden. Veronica Inside kan altijd weer terugvallen op zijn trouwe fanschare en zit vooralsnog zelfs in de lift, zeker op de vrijdagavonden. Maar ook bij Veronica zullen ze ongetwijfeld hopen dat alles snel weer bij het oude is.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Het laatste Verstappen nieuws - GPBlog.com

Bekijk het laatste nieuws