Top-drie heeft hoogste compensatiekosten, Heerenveen mazzelt, AZ heeft wéér pech

Top-drie heeft hoogste compensatiekosten, Heerenveen mazzelt, AZ heeft wéér pech

20-04-2020 10:30
86

Doorvoetballen in juli of het seizoen niet meer afmaken? Hoe het verder moet met de Eredivisie, blijft voorlopig de vraag. Hetzelfde geldt voor een eventuele compensatie voor seizoenkaarthouders, die de laatste thuiswedstrijden van het seizoen niet meer bij kunnen wonen: pas als er meer duidelijk is over de laatste maanden van het seizoen, zullen de Eredivisie-clubs met een collectief plan komen.

Maar áls er dit seizoen nog gevoetbald kan worden, zal dat naar alle waarschijnlijkheid zonder publiek zijn. De kans is dus levensgroot dat de Eredivisie-clubs voorlopig geen fans meer toe mogen laten in hun stadion en dat er een compensatie voor seizoenkaarthouders komt. Hoeveel zou dit de clubs per supporter kunnen kosten?

Wedden

Meer odds

Bekijk hier onze YouTube-explainer over de mogelijke compensatie van seizoenkaarthouders! En abonneer je op ons kanaal voor meer van dit soort video's!

Hier zie je de goedkoopste én de duurste seizoenkaarten per Eredivisie-club op een rijtje. Feyenoord, PSV en Ajax hanteren zoals verwacht de hoogste minimumprijzen. De clubs uit de traditionele top-drie zijn ook de enigen uit de Eredivisie die seizoenkaarten boven de 600 euro aanbieden. De goedkoopste seizoenkaarten worden verkocht door Fortuna Sittard, maar ook de fans van RKC Waalwijk en ADO Den Haag zijn gemiddeld niet duur uit.

Top-drie is duur uit
PSV had dit seizoen nog vijf thuiswedstrijden tegoed en zou het meeste geld van alle Nederlandse clubs kwijt zijn als het alle seizoenkaarthouders zou compenseren. De goedkoopste jaarkaarten kosten 290 euro, dit komt neer op ongeveer 17 euro per thuiswedstrijd: vermenigvuldigd met vijf is dat 85,29 euro per seizoenkaarthouder. En dan zijn dit dus nog de goedkoopste seizoenkaarten... PSV heeft ook fans die 650 euro per seizoen betalen: zij zouden bij een volledige compensatie recht hebben op 191,18 euro per persoon.

Feyenoord en Ajax hadden nog maar vier thuiswedstrijden te spelen, dus daar liggen de absolute aantallen iets lager. Ajax zou minimaal 56,94 en maximaal 176,47 euro per seizoenkaarthouder kwijt zijn, maar heeft liefst 42.000 jaarkaarten verkocht: het totaalbedrag kan dus flink oplopen... Datzelfde geldt voor Feyenoord, dat 64 euro per goedkoopste seizoenkaart en 155,53 voor de duurste prijscategorie terug zou betalen. De stadionclub zou echter ook duur uit kunnen zijn met 31.000 seizoenkaarthouders.

Extra kostenpost voor AZ
Nummer twee AZ verkoopt relatief goedkope seizoenkaarten – tussen de 200 en 350 euro – en hoeft dus minder geld terug te storten – 47,06 à 82,35 euro – dan de traditionele top-drie. AZ heeft zijn seizoenkaarthouders echter al eens moeten compenseren dit seizoen, nadat het voor zijn thuiswedstrijden tijdelijk moest uitwijken naar Den Haag. Een tweede onverwachte kostenpost dus voor de Alkmaarders!

Heerenveen mazzelt, PEC en FC Utrecht hebben pech
Heerenveen daarentegen heeft geluk, omdat het dit seizoen al veertien keer thuis heeft gespeeld. De Friese seizoenkaarthouders zouden recht hebben op een bescheiden bedrag, tussen 45,59 euro en 51,88 euro, voor de resterende drie thuiswedstrijden. PEC Zwolle en FC Utrecht hebben juist nog vijf thuiswedstrijden tegoed: hun compensatiebedragen vallen daardoor ook hoger uit.

Voor de Eredivisie-clubs breekt nu een spannende week aan, met het overleg tussen het kabinet en het RIVM in het verschiet: op 21 april zal duidelijk worden of én hoe het Eredivisie-seizoen afgemaakt kan worden. Tegen die tijd zullen de Eredivisie-clubs ook bekendmaken hoe ze hun trouwe fans tegemoet willen komen. Het heeft er echter alle schijn van dat de huidige coronacrisis de clubs alleen maar geld gaat kosten. Initiatieven zoals deze, van Fortuna-fan 'Big Ugly Head', zouden dus welkom zijn...

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)