Bosz: 'Ik zei tegen Van der Sar: als er geen andere mensen komen, dan ga ik weg'

Bosz: 'Ik zei tegen Van der Sar: als er geen andere mensen komen, dan ga ik weg'

16-04-2020 22:06 Laatste update: 22:19
86

Peter Bosz gidste Ajax in het seizoen 2016/2017 naar de Europa League-finale, maar hield het na dat ene seizoen voor gezien. De samenwerking met de technische staf verliep volgens de huidige trainer van Bayer Leverkusen niet naar behoren.

Bosz stapte in 2016 samen met zijn vaste assistent Hendrie Krüzen in: de twee moesten samenwerken met trainers als Hennie Spijkerman, Carlo L'Ami en Dennis Bergkamp, die onder voorganger Frank de Boer al tot de technische staf behoord hadden. "Daar kan ik heel duidelijk over zijn: er was geen samenwerking in de staf. Geen samenwerking tussen Hendrie Krüzen en ik aan de ene kant en de trainers die gebleven waren aan de andere kant", vertelt Bosz in RKCollege Tour, een initiatief van zijn oude club RKC Waalwijk.

Al vroeg in het seizoen merkte de Apeldoorner al dat het niets meer zou worden. "Ik ben een trainer die wil samenwerken, maar uiteindelijk bepaal ik", stelt hij. "Maar zij hadden daar een ander beeld bij, ze vonden dat het op hun manier moest. Dat was ik niet van plan. Ik heb geprobeerd samen te werken - het zal vast ook aan mij hebben gelegen - maar het is niet gelukt. Op een gegeven moment was de relatie zo verstoord dat er na de winterstop géén samenwerking meer was."

'De verantwoordelijkheid van Van der Sar'
Directeur Edwin van der Sar besloot echter niet in te grijpen, ook niet toen Bosz aan de bel trok. "Ik heb vanaf november aangegeven dat het niet goed zat. Ik heb vanaf januari aangegeven dat ik het jaar daarop andere mensen in de staf wilde hebben. Van der Sar heeft uiteindelijk besloten om dat niet te doen. Ik heb hem toen gezegd: als dat niet gebeurt, ga ik weg." Dit gebeurde uiteindelijk ook: Borussia Dortmund lijfde Bosz in mei 2018 in. "Het was absoluut niet waar dat ik een club achter de hand had. Ik had een driejarig contract bij Ajax, dat had ik makkelijk uit kunnen dienen. Maar als ik niet kan samenwerken, houdt het op."

Bosz blijft erbij dat Van der Sar dit op eigen houtje heeft besloten. "De rest van de directie wist daar niets van, de raad van commissarissen ook niet. Dat is dus de verantwoordelijkheid van Van der Sar geweest. Vanaf november heb ik het aangegeven, vanaf januari ben ik daar duidelijk in geweest. Helaas... Ik vind het écht jammer."