Code rood bij FC Twente: 'Ervan overtuigd dat geen enkele club dit volhoudt'

Code rood bij FC Twente: 'Ervan overtuigd dat geen enkele club dit volhoudt'

17-04-2020 08:17 Laatste update: 08:21
147

Het is code rood bij FC Twente. Een scenario waarin er tot het einde van 2020 zonder publiek wordt gevoetbald, leidt tot een verlies van dik tien miljoen euro. Dat meldt TC/Tubantia. Twente is zeker niet de enige Eredivisie-club met grote problemen.

Tubantia spreekt van 'desastreuze gevolgen' als Twente de komende negen maanden zonder publiek moet spelen als gevolg van het coronavirus. In Enschede is men - nog meer dan andere Eredivisie-clubs - afhankelijk van de omzet uit thuiswedstrijden. Op dat vlak zijn alle inkomsten opgedroogd, terwijl de uitgaven doorgaan.

Naast het mislopen van inkomsten uit catering en verkoop van wedstrijdtickets krijgt de sponsoring een dreun, omdat er zonder publiek geen businessseats en skyboxen meer verkocht kunnen worden. De hele Eredivisie is afhankelijk van deze inkomsten, in tegenstelling tot het buitenland, waar het geld vooral wordt verdiend met televisiecontracten.

'FC Twente werkt dit seizoen met een begroting van 23 miljoen, maar dat budget gaat in het zwartste scenario komend seizoen niet gehaald worden', schrijft Tubantia vrijdag. 'Bij ongewijzigd beleid gaat de club moeilijke tijden tegemoet, een club die ondertussen ook nog met aflossingen zit. In Enschede zijn ze ervan overtuigd dat geen enkele club dit volhoudt.'

Twente heeft daarom aangeklopt bij de KNVB. De voetbalbond focust te veel op het al dan niet uitspelen van het seizoen, vindt men in Enschede, terwijl de problemen voor de lange termijn groter zijn. De vrees is dat er door de crisis zo'n 250 miljoen euro van de jaarlijkse 550 miljoen euro verdwijnt uit het Nederlandse betaald voetbal.