Hiddink over AZ-'gentlemen': 'Er zijn landen waar zij kampioen zouden worden'

Hiddink over AZ-'gentlemen': 'Er zijn landen waar zij kampioen zouden worden'

07-05-2020 23:21
111

Guus Hiddink heeft de afwikkeling van het Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-seizoen met gefronste wenkbrauwen gevolgd. 'Zijn' De Graafschap is samen met SC Cambuur het kind van de rekening geworden.

De Superboeren hebben hun Eredivisie-droom voorlopig vaarwel moeten zeggen, maar hopen via een kort geding alsnog te promoveren. Hiddink duimt met ze mee. "Die twee clubs stonden zo ver voor. Ik vind dat ze het verdienen om te promoveren en ik spreek veel mensen in het voetbal, die dat met me eens zijn", vertelt hij aan De Telegraaf. De uitslag van de stemming – zestien voor, negen blanco en negen tegen – maakt het extra wrang, vindt Hiddink. "Ik denk dat als de clubs weer bij elkaar gaan zitten, er nu een heel ander resultaat uit zal rollen."

De oud-trainer van onder meer PSV, Real Madrid en het Nederlands elftal pleit voor een Eredivisie met twee extra clubs en hoopt dat de KNVB ook bekerfinalist FC Utrecht tegemoetkomt. "De KNVB moet beslissen om de bekerfinale (Feyenoord-FC Utrecht, red.) voor de start van het nieuwe seizoen te laten spelen in plaats van de Johan Cruijff Schaal. Dan doe je recht aan de sportieve prestaties die zijn geleverd en dat mis ik in de beslissingen die nu zijn genomen. Het sportieve gevoel is niet goed."

Hiddink leeft ook mee met AZ, dat twee keer won van Ajax en in punten gelijk eindigde met de Amsterdammers: het betere doelsaldo van Ajax maakt vooralsnog echter het verschil tussen de groepsfase en de voorrondes van de Champions League. "Ik vind dat ze zich bij AZ voorbeeldig gedragen en zich opstellen als echte gentlemen", prijst Hiddink de Alkmaarders. "Ze stonden er geweldig voor en hadden dit seizoen twee keer gewonnen van Ajax. Er zijn landen in de wereld waar ze met deze resultaten tot eerste uitgeroepen zouden zijn."