FIFA komt clubs tegemoet: vijf in plaats van drie wissels per wedstrijd toegestaan

FIFA komt clubs tegemoet: vijf in plaats van drie wissels per wedstrijd toegestaan

08-05-2020 15:05 Laatste update: 15:09
63

Clubs mogen binnenkort vijf keer wisselen in plaats van drie, heeft de FIFA vrijdag bekendgemaakt. De IFAB, de spelregelcommissie van de wereldvoetbalbond, heeft ingestemd met een tijdelijke aanpassing van de regels.

Onder meer de Spaanse en Duitse voetbalbond hadden een verzoek ingediend, dat dus is gehonoreerd door de FIFA. De maatregel is voorlopig van kracht tot en met het seizoen 2020/2021. Het aantal momenten waarop tijdens een wedstrijd gewisseld kan worden, blijft overigens wél op drie staan. Als clubs een vierde en een vijfde speler in willen brengen, zullen ze dus meerdere spelers tegelijkertijd moeten vervangen.

De FIFA heeft ook nieuws over de VAR: de nationale bonden zijn niet verplicht om de videoarbitrage in te zetten bij wedstrijden. Als de leden van het VAR-team met zijn allen in één ruimte zitten, zou het praktisch onmogelijk kunnen zijn om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Wanneer bonden besluiten om de VAR wél te handhaven, blijven de regels met betrekking tot de videoarbitrage wel van kracht.