Nauwelijks besmettingen in buitenlucht: hoop gloort voor Nederlandse voetbal

Nauwelijks besmettingen in buitenlucht: hoop gloort voor Nederlandse voetbal

Gepubliceerd: zaterdag 23 mei 2020 om 08:55za 23-05-2020 om 08:55

Een sprankje hoop gloort voor het Nederlandse voetbal. Uit steeds meer wetenschappelijke studies blijkt dat besmetting met het coronavirus nauwelijks voorkomt in de buitenlucht. Epidemioloog Patricia Bruijning stelt dat het beleid best kan worden aangepast.

Zij denkt dat er onder voorwaarden al eerder dan 1 september weer sportwedstrijden kunnen plaatsvinden. "Het type contact bij buitensporten is vaak vluchtig. Kort iemand aanstoten en wegsprinten met een bal, dat lijkt een heel laag risicotype contact. Ik denk dat we serieus moeten kijken of we dat weer kunnen opstarten", zegt Bruijning tegen de NOS.

De epidemioloog van het UMC Utrecht baseert zich op tientallen studies van bron-en-contactonderzoek in meerdere landen. In veruit de meeste gevallen raakten mensen geïnfecteerd in een 'binnenlocatie'. "Als er al besmettingen buiten waren, dan gebeurde dat bij mensen die bijvoorbeeld langdurig gesprekken voerden of hun eten deelden. Besmettingen bij vluchtig contact waren er eigenlijk niet."

Ook Frits Rosendaal, hoogleraar en hoofd klinische epidemiologie aan het LUMC in Leiden, denkt dat het een goed idee is om maatregelen voor buitensporters eerder te versoepelen. "We hebben niet snel een vaccin en zullen bepaalde dingen toch weer moeten proberen. En dan vind ik dit er een die ik al redelijk snel zou aandurven."

Hoofdmodelleur van het RIVM Jacco Wallinga stelt dat het onderwerp op de agenda van het OMT (Outbreak Management Team, red.) staat.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws