Boussatta wijst naar 'witte' KNVB en Kluivert: 'Nergens een kans in de Eredivisie'

Boussatta wijst naar 'witte' KNVB en Kluivert: 'Nergens een kans in de Eredivisie'

11-06-2020 09:51 Laatste update: 09:58
323

In de tien grootste competities van Europa werken slechts drie zwarte hoofdtrainers, concludeert het Algemeen Dagblad. Dries Boussatta, de eerste speler met Marokkaanse roots in Oranje, spreekt er in het licht van de anti-racismedemonstraties schande van.

Patrick Vieira (OGC Nice), Albert Meyong (Vitória FC) en Henk Fraser (Sparta) zijn een uitzondering in de 'witte' voetbalwereld. Bizar, vindt Boussatta. "Het is iets wat al heel lang speelt. De KNVB hoort verantwoordelijkheid te nemen, maar dat is een witte organisatie", stelt hij. "Dat merk je als je kijkt naar de trainers. Van Ronald Koeman tot de coach van Oranje onder vijftien: ze zijn allemaal wit. Donkere mensen krijgen gewoon minder kansen."

De oud-speler van onder meer Ajax en AZ ziet dat 'de witte man zich een belangrijke positie heeft toegeëigend in de voetballerij'. "Ze voelen zich superieur ten opzichte van anderen, zoals kleurlingen en ook vrouwen. Donkere mannen worden gezien als bedreiging, dus beschermen blanken hun posities."

Slechts 1,7 procent van de coaches in de grootste competities van Europa is zwart. Boussatta noemt Patrick Kluivert als schrijnend voorbeeld. "Hij had graag hoofdtrainer in de Eredivisie willen worden. Kluivert werd kampioen met Jong FC Twente, heeft voldoende kwaliteiten, maar kreeg nergens de kans in de Eredivisie. Als dan een type als Dennis Demmers in 2015 wordt aangesteld als coach van Go Ahead Eagles... Dan selecteer je dus niet op kwaliteit."