Thuisvoordeel weg in Bundesliga, kentering in Spanje, omgekeerde trend in Italië

Thuisvoordeel weg in Bundesliga, kentering in Spanje, omgekeerde trend in Italië

03-08-2020 12:00
11

Ook in de Serie A is speelronde 38 achter de rug: het nu al historische clubseizoen '19/'20 is dus afgerond in de grote Europese landen. Het zal je vast niet ontgaan zijn: lege stadions bepaalden de laatste tijd het beeld in Duitsland, Engeland, Spanje en Italië. Wat heeft dat voor gevolgen voor het fenomeen thuisvoordeel? VoetbalPrimeur brengt het in kaart.

Duitsland
Na de Bundesliga-herstart trokken we al de eerste conclusies: de uitspelende ploegen gingen opmerkelijk genoeg significant beter presteren in Duitsland. Die tendens heeft zich in de slotfase van het seizoen doorgezet. De laatste negen speelrondes van het Bundesliga-seizoen leverden 26 thuiszeges, 35 uitoverwinningen en twintig remises op. Vóór de coronastop werd nochtans bijna de helft van alle Bundesliga-wedstrijden door het thuisteam gewonnen.

De ontknoping van het seizoen was misschien wel exemplarisch voor die radicaal veranderde verhoudingen. Werder Bremen speelde in de play-offs om promotie/degradatie tegen 1. FC Heidenheim: na de 0-0 in eigen huis wist Werder zich alsnog te handhaven door buitenshuis met 2-2 gelijk te spelen.

Engeland
Die Bundesliga-cijfers kregen echter geen navolging in de overige topcompetities. De vier FA Cup-kwartfinales werden weliswaar door de uitspelende clubs gewonnen, maar in de Premier League waren het de thuisteams die de dienst uitmaakten: na 43 van de laatste 92 Premier League-wedstrijden kon een 1'tje genoteerd worden, bijna de helft dus. Daar stonden 29 uitoverwinningen en twintig gelijke spelen tegenover. Qua winstpercentages voor de thuisclubs is er nauwelijks iets veranderd in Engeland: van 45 procent voor de coronacrisis naar 47 procent na de coronacrisis.

Spanje
Ook in La Liga bleven de thuisspelende clubs in het voordeel, al was er na de coronapauze wél een kentering te zien. De verhouding thuisoverwinningen-uitzeges-puntendelingen was tot medio maart 129-66-75: ook in Spanje werd dus bijna de helft van alle wedstrijden in het pre-coronatijdperk gewonnen door de thuisspelende club.

Die verhoudingen zijn in de slotfase van het seizoen een stuk minder scheef geworden. De laatste 110 wedstrijden van het seizoen leverden 45 thuiszeges, 35 uitoverwinningen en dertig gelijke spelen op: het percentage thuisoverwinningen is gezakt naar 41 procent, tegenover 32 procent aan uitzeges en 27 procent aan remises.

Italië
Tijdens de eerste maanden van het Serie A-seizoen was er nauwelijks sprake van thuisvoordeel: het verschil tussen thuis- en uitoverwinningen – 103 (40 procent) om 95 (37 procent) – was al te verwaarlozen voordat de competitie werd stilgelegd. De laatste zes wedstrijden vóór de coronastop werden al zonder publiek gespeeld en leverden drie thuisoverwinningen, twee uitzeges en één gelijkspel op.

De cijfers van ná de seizoenshervatting laten echter een iets ander beeld zien. De thuisspelende ploegen gingen relatief beter presteren: 44 procent van de laatste 124 wedstrijden leverde een 1'tje op, het percentage uitoverwinningen zakte naar 33 procent. Kampioen Juventus liet zich tijdens de laatste speelronde thuis verrassen door AS Roma, maar dergelijke uitslagen waren dus een uitzondering.

Conclusie
De Bundesliga-hervatting leek de toon te zetten voor het 'nieuwe normaal' in Europa, maar de trend qua thuisvoordeel is beperkt gebleven tot Duitsland. Het aantal uitzeges nam toe in Spanje, maar de meeste La Liga-wedstrijden werden nog steeds gewonnen door het thuisspelende team. In de Premier League bleef alles bij het oude en in Italië gingen de thuisploegen zelfs cijfermatig beter presteren. De voorbije voetbalweken zullen absoluut de geschiedenisboeken ingaan, alleen niet vanwege een revolutie op het gebied van 1'tjes, 2'tjes en 3'tjes.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)