Feyenoord gaat koers wijzigen: alleen Van Beek en Nieuwkoop via Jong naar De Kuip

12 augustus 2020 om 13:00
Laatste update: 12 augustus 2020 om 13:12

Het was jarenlang onbespreekbaar voor Feyenoord, maar de stadionclub begint er komend seizoen tóch aan: de jacht op de voetbalpiramide. Het nieuwe O21-team van Feyenoord zal uitkomen in de nieuwe beloftencompetitie en strijdt om promotie naar de Tweede Divisie. Van daaruit kan weer de stap worden gezet naar de Keuken Kampioen Divisie, waarin de Jong-teams van Ajax, PSV, FC Utrecht, AZ en FC Twente actief zijn of waren. Wij hebben de afgelopen weken de doorstroom bij deze clubs al uitgelicht: tijd om nu in te zoomen op Rotterdam-Zuid. Hoe begaanbaar is de weg tussen Jong Feyenoord en Feyenoord 1?

Schuurman tussen wal en schip
Jari Schuurman schoof in oktober 2019 aan bij RTV Rijnmond en legde de vinger op de zere plek. De blonde middenvelder gold jarenlang als een grote belofte in de Feyenoord-opleiding en mocht in mei 2016 zijn Feyenoord-debuut maken. Het zou uiteindelijk bij die twee minuten tegen NEC blijven voor Schuurman: via uitleenbeurten bij Willem II en NEC is hij bij FC Dordrecht beland. "Dat had voor mij heel veel gescheeld", vertelde hij over een hypothetisch Jong Feyenoord in de Keuken Kampioen Divisie. "Je blijft bij de club, dus dan zien je ook elke dag op trainingen."

Schuurman belandde echter in een 'niemandsland' in Rotterdam-Zuid. "Bij Jong Feyenoord trainden we soms met zes man, zonder keepers. Trainers die mee moesten doen. Dat was schandalig, dus daar wilde ik eigenlijk het liefste snel weg", liet hij eerder al weten. Dit bijzonder kritische interview van Schuurman staat niet op zichzelf. Het Algemeen Dagblad pakte in november 2019 uit met een groot verhaal, waarin anonieme jeugdspelers van Feyenoord hun beklag deden en geen blad voor de mond namen.

Stapje terug voor Vente
De stadionclub gaat het komend seizoen in ieder geval serieuzer aanpakken met zijn beloftenteam. Voormalig technisch directeur Martin van Geel wilde er niets van weten, maar Feyenoord heeft onder opvolger Frank Arnesen een koerswijziging ingezet: als alles meezit, speelt Feyenoord O21 over een jaar in de Tweede Divisie. De Rotterdamse beloften spelen in dat geval wekelijks op volwassen niveau in plaats van wedstrijden tegen leeftijdsgenoten.

Het zou voor spelers als de eerder genoemde Schuurman dus een hele uitkomst zijn. Ook Dylan Vente zou hier baat bij kunnen hebben. De spits debuteerde in 2017 al voor het eerste elftal van Feyenoord, maar moet drie jaar later het nieuwe O21-team maken naar de Tweede Divisie zien te helpen. Hoewel Vente naar verluidt meer verdient dan Mark Rutte, heeft hij de afgelopen jaren slechts een handvol wedstrijden gespeeld voor de hoofdmacht en is zijn ontwikkeling stil komen te staan.

Van Beek en Nieuwkoop
Afgaande op de cijfers qua doorstroom is Feyenoord sinds 2013 – toen de Jong-clubs voor het eerst tot de Eerste Divisie toetraden – niet veel wijzer geworden van zijn beloftenteam. Sven van Beek (foto) en Bart Nieuwkoop zijn de enige twee spelers die eerst regelmatig in actie kwamen namens Jong Feyenoord en daarna ook vaste gezichten in De Kuip werden. Uiteraard is er ook een andere kant van het verhaal: een respectabel aantal spelers maakte relatief weinig minuten bij Jong Feyenoord, maar werd wél een vaste waarde bij het eerste. Denk aan Rick Karsdorp, Tonny Vilhena, Justin Bijlow, Tyrell Malacia, Lutsharel Geertruida, Luis Sinisterra en Orkun Kökcü.


(Feyenoord had tot 2015 een gezamenlijk Jong-team met Excelsior)

Vast staat echter dat er in Rotterdam-Zuid minder waarde werd gehecht aan het Jong-team dan in bijvoorbeeld Amsterdam en Eindhoven. Hoewel er in de beloftencompetitie minder wedstrijden gespeeld worden dan in de Keuken Kampioen Divisie, stonden er jaarlijks minstens 44 (!) spelers op het veld bij Jong Feyenoord. Soms deed Jurgen Mattheij, Daan Blij of Moussa Kalisse mee – tijdens de Jong Feyenoord/Excelsior-periode – de andere keer kwam juist Steven Berghuis, Eljero Elia of Khalid Boulahrouz minuten maken.

Van Gustafson tot Ayoub
Ieder seizoen was het percentage spelers dat meer dat minstens de helft van alle minuten meedeed relatief klein. Bovendien waren velen van hen waren oudere spelers die bij het eerste elftal niet aan de bak kwamen, zoals Miquel Nelom, Simon Gustafson, Marko Vejinovic en Bilal Basacikoglu. Afgelopen seizoen was Jan-Arie van der Heijden een vaste waarde bij Jong Feyenoord, terwijl ook Liam Kelly, Luciano Narsingh en Yassin Ayoub nogal eens op trainingscomplex 1908 te bewonderen waren.

Feyenoord gaat het binnenkort dus anders aanpakken. Talenten als Joey Koorevaar, Ramon Hendriks, Naoufal Bannis, Marouan Azarkan, Splinter de Mooij kunnen in de schaduw van De Kuip en – als alles volgens plan verloopt – op hoog niveau meters maken. Precies zoals de eerder genoemde Schuurman het graag had gezien dus. Regelmatig spelen bij een Jong-team op niveau is geen garantie voor een fraaie carrière in het eerste elftal – hebben we in Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Utrecht en Alkmaar kunnen zien – en er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Maar het zou voor de Feyenoord-jeugd een hoop kunnen schelen als ze binnenkort wél wekelijks ervaring op niveau op kunnen doen.

Misschien wordt Jordy Wehrmann wel een voorbeeld voor de nieuwe lichting. De middenvelder maakte in 2016/2017 al zijn eerste minuten voor Jong Feyenoord, maar bleef sindsdien onder de radar bij de hoofdmacht. Afgelopen seizoen mocht hij meters maken bij FC Dordrecht en inmiddels is de zon tóch nog gaan schijnen voor Wehrmann. Dick Advocaat heeft 'goede verhalen' gehoord: de 21-jarige middenvelder krijgt na zijn jaartje Krommedijk de kans om zich bij Feyenoord 1 te laten zien.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)