Transferbalans onder de loep: AZ en Ajax in het groen, Feyenoord en PSV 'rood'

Transferbalans onder de loep: AZ en Ajax in het groen, Feyenoord en PSV 'rood'

07-10-2020 16:45 Laatste update: 21:48
153

De 'zomerse' transferperiode zit erop voor de clubs uit de Eredivisie. Ajax haalde Antony voor minimaal 15,75 miljoen euro naar Amsterdam, PSV stuntte met de komst van Mario Götze, AZ hield zich rustig en Feyenoord zocht vooral naar spelers in de Eredivisie. VoetbalPrimeur neemt de transferbalans van de vier clubs onder de loep.

Ajax
De club uit Amsterdam deed goede zaken op de transfermarkt deze zomer. Alleen al door de transfers van Hakim Ziyech en Donny van de Beek haalde Ajax bijna 88 miljoen euro binnen. Daarnaast werd er ook flink gewerkt aan het salarisbudget: naast Ziyech en Van de Beek vertrokken er nog elf andere spelers.

Wedden

Meer odds

Sergiño Dest verkaste voor een bedrag van maximaal 26,23 miljoen euro naar Camp Nou, waar hij samen gaat werken met Ronald Koeman en Frenkie de Jong. Verder wist Ajax een aantal (overbodige) spelers voor mooie bedragen van de hand te doen. Lisandro Magallán, Razvan Marin, Sven Botman en Noa Lang werden verkocht voor een bedrag van in totaal 34 miljoen euro. Hier moet wel bij gezegd worden dat Ajax alleen van Magallán en Marin af is als Crotone en Cagliari zich handhaven in de Serie A.

Genoeg ruimte dus voor Marc Overmars om een aantal nieuwe spelers naar de Johan Cruijff ArenA te halen. In totaal gaf 'Marc Netto' vijftig miljoen euro uit aan nieuwe spelers als Antony, Mohammed Kudus, Davy Klaassen en Sean Klaiber. Maarten Stekelenburg werd transfervrij opgepikt.

PSV
Waar Ajax bijna honderd miljoen euro bij kon schrijven, was de situatie in Eindhoven anders. De club haalde Ibrahim Sangaré, Philipp Max en Vincent Müller voor een totaalbedrag van 17,3 miljoen euro, terwijl er maar voor 10,75 miljoen euro werd verkocht.

De uitgaande transferklapper was voor PSV het vertrek van Sam Lammers naar Atalanta Bergamo. De spits leverde negen miljoen euro op. Ook voor Jeroen Zoet ontving PSV nog een vergoeding: het Italiaanse Spezia legde 1,5 miljoen euro voor hem neer, terwijl Willem II 250.000 euro betaalde voor Robbin Ruiter.

Het was niet genoeg om de transferbalans groen uit te laten slaan in het Philips Stadion. Na een korte rekensom komt PSV uit op een balans van min 6,55 miljoen euro.

Feyenoord
Het was roeien met de riemen die ze hebben in Rotterdam tijdens de afgelopen transferperiode. Trainer Dick Advocaat hamerde op versterkingen, maar vanwege de penibele financiële situatie in De Kuip moest Feyenoord het hebben van buitenkansjes. Bryan Linssen en Christian Conteh kwamen transfervrij over van respectievelijk Vitesse en FC St. Pauli.

Feyenoord gaf in totaal 3,8 miljoen euro uit aan nieuwe versterkingen. Meest in het oog springende naam was Francesco Antonucci (2,2 miljoen euro in totaal), die gehaald werd in samenwerking met FC Volendam. De aanvaller maakt het seizoen af bij de Keuken Kampioen Divisie-club, waardoor het voor Feyenoord mogelijk was hem te strikken. Mark Diemers kostte de club 1,2 miljoen euro, João Teixeira 400.000 euro.

Feyenoord kon alleen door de verkoop van Crycensio Sumerville aan Leeds United wat geld bijschrijven, maar aangezien er verder geen officiële uitspraken zijn gedaan over de transfersom voor de aanvaller is zijn transfer niet meegenomen in het volgende overzicht. Verder vertrokken er zes spelers uit Rotterdam (spelers die worden uitgeleend aan een andere club niet meegeteld): Renato Tapia, Jan-Arie van der Heijden en Calvin Verdonk verlieten Feyenoord transfervrij, terwijl Oguzhan Özyakup (Besiktas), Rick Karsdorp (AS Roma) en Edgar Ié (Trabzonspor) terugkeerden naar hun club na huurperiodes. Al met al kwam Feyenoord uit op een negatieve transferbalans: min 3,8 miljoen euro.

AZ
De club uit Alkmaar hield zich relatief rustig tijdens de zomerse transferperiode. De Alkmaarders legden alleen een transfersom neer voor Jesper Karlsson, die overkwam van het Zweedse Elfsborg. Timo Letschert kwam transfervrij, terwijl Juan Familia-Castillo en Bruno Martins Indi op deadline day de selectie op huurbasis kwamen versterken.

Daar staat het vertrek van een van de smaakmakers van vorig seizoen tegenover. Oussama Idrissi speelt dit seizoen in La Liga: hij heeft een contract getekend bij Europa League-winnaar Sevilla, waar hij Luuk de Jong en Karim Rekik tegenkomt. Idrissi levert AZ een maximaal bedrag op van vijftien miljoen euro (twaalf miljoen euro plus bonussen).

Het zorgt ervoor dat de Alkmaarders in de plus uitkomen, wanneer er gekeken wordt naar de inkomsten en uitgaven tijdens de vorige transferperiode: 12,4 miljoen euro.

Opvallende statistieken van de afgelopen transferperiode
Wanneer we niet naar de bovenstaande vier clubs kijken, zien we dat sc Heerenveen de twee duurste inkomende transfers heeft afgesloten. Henk Veerman kwam voor een bedrag van 1,5 miljoen euro over van FC St. Pauli, terwijl Pawel Bochniewicz voor 1,4 miljoen overkwam van het Poolse Górnik Zabrze.

Ook de duurste uitgaande transfer was voor Heerenveen: aanvaller Chidera Ejuke vertrok voor een recordbedrag van 11,5 miljoen euro naar de Russische topclub CSKA Moskou, waarmee hij dit seizoen Champions League-voetbal gaat spelen.

Andere clubs
Slechts vijf clubs eindigden in de rode cijfers. Zoals hierboven aangegeven PSV en Feyenoord, maar ook VVV-Venlo, Willem II en FC Emmen kwamen met negatieve cijfers. Er waren drie clubs - RKC Waalwijk, ADO Den Haag en Vitesse - die evenveel uitgaven als er binnenkwam. De overige tien clubs hadden een positieve balans.