De Boer: 'Hij liet zien dat ik misschien andere keuze had moeten maken'

De Boer: 'Hij liet zien dat ik misschien andere keuze had moeten maken'

11-10-2020 20:32 Laatste update: 20:40
115

Frank de Boer baalt na de doelpuntloze remise van het Nederlands elftal, maar de bondscoach benadrukt wel dat het niet makkelijk was tegen het stugge Bosnië en Herzegovina. Bovendien hadden de kansen beter afgemaakt moeten worden, oordeelt hij.

"Zij speelden heel gegroepeerd en het was moeilijk om er doorheen te komen. We hadden een paar goede periodes in de eerste helft, maar te weinig. We hadden drie halve kansjes en één grote, van Stefan de Vrij", analyseert De Boer voor de camera van de NOS. "Ik kan niet zeggen dat het baltempo te laag was, want dat is tegen zo'n team verschrikkelijk lastig. Wel stonden we een paar keer niet goed bij balverlies en hadden zij een paar speldenprikjes. Dat kan in mijn ogen beter."

Volgens De Boer begon Oranje redelijk aan de tweede helft. "Daarna hadden we een tijdje een mindere periode. Toen Steven Berghuis erin kwam, kwam er weer wat schwung in het elftal. Toen hebben we ook drie, vier grote kansen gecreëerd en die moet je gewoon maken op dit niveau. Als je vier van zulke kansen krijgt in één helft, dan zou ik daar direct voor tekenen."

De Feyenoord-aanvaller behoorde tegen Mexico ook al tot de betere spelers, maar moest desondanks weer op de bank beginnen. "Hij heeft het heel goed gedaan. Ik denk dat mijn keuze te rechtvaardigen is, maar hij heeft het laten zien dat het misschien een andere keuze had kunnen zijn. Dat is mooi voor hem en mooi voor het team", vertelt de keuzeheer.

In de spiegel kijken
De Boer benadrukt dat hij na het teleurstellende gelijkspel in eerste instantie naar zichzelf moet kijken. "We kunnen het in eerste instantie mij aanrekenen. Maar de spelers mogen zelf ook in de spiegel kijken. Als je vijf honderd procent kansen krijgt, dan moet je er gewoon één maken. Zo simpel is het. Dat hebben we verzuimd en moet beter."

Het betekent dat De Boer en valse start maakt als bondscoach. "We denken allemaal dat we heel makkelijk over Bosnië heenlopen, maar volgens mij hebben ze uit bij Italië ook 1-1 gelijkgespeeld. Het is geen team dat je zo wegspeelt. Als ze dan ook nog zo gegroepeerd spelen, moet je in topvorm zijn. Die hadden wij misschien net niet, anders had je de kansen afgemaakt."