Ajax-opponent Midtjylland snoert critici de mond: 'Van der Vaart kapitale fout'

Ajax-opponent Midtjylland snoert critici de mond: 'Van der Vaart kapitale fout'

03-11-2020 07:00
35

In de derde speelronde van de Champions League-groepsfase staan dinsdagavond twee oude clubs van Rafael van der Vaart tegenover elkaar: FC Midtjylland en Ajax. Bij de Deense kampioen is de mislukte periode van de 109-voudig international diep weggestopt.

Het was de grootste transferstunt in de geschiedenis van Midtjylland: Rafael van der Vaart, WK-finalist met Oranje en oud-speler van onder meer Ajax, Real Madrid en Tottenham Hotspur, die neerstreek in het kleine Herning. Hij kon in Denemarken bij zijn vriendin, tophandbalster Estevana Polman, gaan wonen, maar sportief werd het geen succes. Van der Vaart was fysiek en mentaal over the hill.

"Hij was een grote aankoop, maar het is helemaal misgegaan. Een kapitale fout", erkent journalist Gisle Thorsen, die Van der Vaarts verrichtingen op de voet volgde namens Ekstra Bladet, aan VoetbalPrimeur. "Het was typisch Midtjylland: de stoute schoenen aantrekken en veel publiciteit genereren."

"Aan de andere kant contrasteerde het volledig met de strategie die Midtjylland zoveel succes heeft gebracht", voegt Thorsen eraan toe. "Ik weet zeker dat hun computers en analytici hebben gezien dat Van der Vaart al jaren voorbij zijn houdbaarheidsdatum was. Misschien zijn ze in de verleiding gekomen door zijn naam en de euforie die losbarstte toen hij haalbaar bleek."

Van der Vaart kwam niet verder dan zeventien competitiewedstrijden voor Midtjylland. Zijn verblijf werd in 2018 afgesloten met de tweede landstitel in de clubgeschiedenis, maar zijn aandeel was met zeven speelminuten zeer beperkt. "De mensen in Denemarken hebben Midtjylland uitgelachen om deze fout, maar het is nu diep weggestopt door het succes van de club", aldus Thorsen. "De laatste jaren hebben ze een aantal zeer goede aankopen gedaan."

Na het mislukte huwelijk met Van der Vaart zijn data nog belangrijker geworden binnen Midtjylland. Thorsen legde de werkwijze van Ajax' Champions League-tegenstander al uit aan VoetbalPrimeur. "Ik denk niet dat ze nog een Van der Vaartje zouden doen. Het team heeft nu meer kwaliteit en ze presteren op een hoger niveau in Denemarken, dus ze hoeven niet meer dit soort capriolen uit te halen om aandacht te krijgen."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)