Zeven conclusies: Klaassen draait de tijd terug, symbolische knuffel voor Wijndal

Zeven conclusies: Klaassen draait de tijd terug, symbolische knuffel voor Wijndal

15-11-2020 20:50 Laatste update: 21:00
54

Magere resultaten, coronabesmettingen, een vermeend overschot aan (ex-)Ajacieden: het werd even onrustig rond het Nederlands elftal. Frank de Boer is voorlopig echter uit de zorgen: de bondscoach zag zijn mannen zondagavond echter een prima pot op de mat leggen tegen Bosnië-Herzegovina. VoetbalPrimeur duidt de avond in zeven conclusies.

De Boer kan eindelijk juichen
0-1 tegen Mexico, 0-0 tegen Bosnië-Herzegovina, 1-1 tegen Italië, 1-1 tegen Spanje, 3-1 tegen Bosnië-Herzegovina: na interland vijf kon Frank de Boer eindelijk zijn eerste overwinning als bondscoach bijschrijven. Het EK is nog ver weg, maar het kan zeker geen kwaad om nu alvast wat vertrouwen te tanken.

Revanche voor Memphis en Wijnaldum
Memphis Depay moest zijn plekje in de punt van de aanval inruilen voor de linkerflank, maar bloeide zondagavond volledig op. Hetzelfde gold voor Wijnaldum: de Liverpool-middenvelder werd op verschillende posities uitgeprobeerd, stond ditmaal weer op 10 en nam de ploeg vanaf daar op sleeptouw. Memphis en Wijnaldum wilden blijkbaar graag bewijzen hoe belangrijk ze voor dit Oranje zijn: dat is ze uitstekend gelukt!

De Klaassen van 2017 is terug
Nog niet zo lang geleden mislukte hij bij Everton en knokte hij tegen degradatie met Werder Bremen. Nu is Davy Klaassen de grote man bij Ajax én draait hij moeiteloos mee met het Nederlands elftal: het is net alsof we weer in 2017 zitten (maar dan met een wereldwijd uitgebroken virus). Fascinerend hoe Klaassen de draad weer opgepakt heeft, na drie jaar afwezigheid bij Ajax en Oranje.

Wat te doen met Blind?
Een andere Ajacied stond centraal achterin en werkte daar een verdienstelijke wedstrijd af: op Daley Blind kan Oranje al sinds 2013 altijd rekenen. Maar wat voor perspectieven heeft hij tijdens het komende EK, wanneer iedereen (hopelijk) weer fit is? Centrale verdedigers en controleurs hebben we genoeg en met Owen Wijndal is er een serieuze concurrent op links bij gekomen. Blind mag aan de bak, wil hij komende zomer een basisplek op het EK afdwingen.

Symbolische knuffel tussen Memphis en Wijndal
Geniet nog maar even van jullie linksback, AZ-fans: als Wijndal zo doorgaat, lijkt het uitgesloten dat hij ook na dit seizoen nog in Alkmaar speelt. Hij was tegen Spanje al de grote uitblinker en denderde ook zondagavond over de linkerflank. Tien minuten voor tijd mocht hij naar de kant en kwam hij de eveneens gewisselde Memphis tegen: die pakte zijn jonge teamgenoot eens stevig vast. Wijndal is een volwaardige Oranje-international geworden.

Plek in Pot 1 lijkt veilig
Eerder deze week stipten we het belang van deze interlandperiode aan: Nederland moest bij de beste tien landen op de FIFA-ranking blijven horen, dan zou de kwalificatie voor het WK van 2022 een stuk makkelijker worden. Na de 1-1 tegen Spanje en de 3-1 van zondagavond lijkt die missie te gaan slagen: achtervolger Zwitserland verloor in de tussentijd van België en speelde gelijk tegen Spanje. Op 26 november weten we meer, als de rekenmeesters van de FIFA hun werk hebben gedaan: het lijkt er echter op dat we met een gerust hart naar de loting toe kunnen leven.

Wéér bij de Final Four?
Terug naar de korte termijn: Nederland is nog altijd in de race voor een tweede deelname aan de Nations League-eindronde. Concurrenten Italië en Polen spelen later op de avond nog tegen elkaar: als het een beetje meezit, is Oranje woensdag bij een zege op Polen al zeker van groepswinst. Dat Nederland ook tijdens de derde editie van het toernooi in de hoogste divisie zit, is in elk geval al een feit: na de 3-1 in Amsterdam is Bosnië-Herzegovina gedegradeerd naar Divisie B.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)