Jans over 'afrekening': 'Die twee hebben mijn hoofd op het hakblok gelegd'

Jans over 'afrekening': 'Die twee hebben mijn hoofd op het hakblok gelegd'

Gepubliceerd: zaterdag 5 december 2020 om 08:35za 05-12-2020 om 08:35

Ron Jans heeft dit seizoen afgerekend met het chagrijn bij FC Twente. De Tukkers zijn voortvarend aan het seizoen begonnen onder de 62-jarige trainer, die zelf een punt heeft gezet achter het racisme-incident bij FC Cincinnati.

"Ik ben denk ik wel iemand die een zeker positivisme probeert mee te brengen", zegt Jans over de betere sfeer in Enschede tegen het Algemeen Dagblad. "Wout Brama zei laatst nog tegen me: 'Jij benadrukt altijd wat mensen wél kunnen, veel minder wat ze niet kunnen'. Misschien is dat wel zo. Dat is geen bewuste strategie, het zit in me, zo heb ik heb het altijd gedaan."

Jans kwam desondanks in opspraak begin dit jaar. De Amerikaanse spelersvakbond stelde een onderzoek in naar de toenmalig coach van Cincinnati vanwege vermeend racisme. Hij zong mee met een rapnummer waar het woord 'nigger' in voorkwam. "Ik kan intuïtief zijn, of impulsief, en dan doe je weleens wat doms of onverstandigs. Maar ik durf te zeggen: ik ben wel de laatste die onderscheid maakt tussen mensen."

Jans kreeg naar eigen zeggen veel steunbetuigingen. Ook uit de spelersgroep van Cincinnati. "We hadden een geweldige klik onderling. Voor mij is de analyse inmiddels wel helder. Er is sprake geweest van een afrekening richting de club Cincinnati, en uiteindelijk ben ik daar persoonlijk de dupe van geworden."

"Bij één of twee spelers zat frustratie uit het verleden. Die hebben revanche willen nemen - en ze hebben mijn hoofd op het hakblok gelegd. De club stond met zijn rug tegen de muur en heeft zich onder druk laten zetten door de vakbond. Het was veel meer politiek dan persoonlijk", aldus Jans.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws