FC Groningen gedeeld derde na spektakelstuk met vijf treffers op Het Kasteel

19-12-2020 18:21
57

FC Groningen bouwt aan een fraaie Eredivisie-serie, die ook door Sparta niet onderbroken kon worden. De ploeg van Danny Buijs werd midweeks nog door FC Emmen uit de KNVB Beker geknikkerd, maar won zaterdagmiddag op Het Kasteel zijn vierde Eredivisie-duel op rij.

Sparta was met vier zeges uit de laatste vijf wedstrijden ook in de winning mood. Beide ploegen maakten er een vermakelijke eerste helft van en scoorden allebei twee keer. Wessel Dammers opende na een kwartier de score, nadat Sparta een Groningse corner niet uit het eigen doelgebied kon krijgen. De gasten leken door te drukken via Gabriel Gudmundsson, maar Sparta knokte zich terug. De gelijkmaker van Deroy Duarte werd nog afgekeurd, maar Lennart Thy bekroonde even later een mooie aanval over rechts met de 1-1.

Duarte kwam in de slotfase van de eerste helft nog oog in oog met Sergio Padt, die echter met zijn voet voorkwam dat FC Groningen met een achterstand de kleedkamer op moest zoeken. Kort na rust werd datzelfde doel wél gevonden, door FC Groningen welteverstaan: Jörgen Strand Larsen verlengde met een uiterste krachtsinspanning een voorzet van Mo El Hankouri tot in het doel. Niet lang daarna had Duarte opnieuw pech: Bryan Smeets scoorde namens Sparta, maar Duarte werd opnieuw teruggefloten wegens buitenspel.

Een kwartier voor tijd leek FC Groningen de wedstrijd op Het Kasteel in het slot te gooien. Strand Larsen maakte zijn tweede na opnieuw een vlotte aanval: 1-3. Sparta liet echter opnieuw zien over een tweede adem te beschikken. Wouter Burger zorgde niet lang na de goal van Strand Larsen voor de aansluitingstreffer: de Feyenoord-huurling dook in het strafschopgebied op en kegelde de bal voorbij Padt. De thuisploeg bracht stormram Tom Beugelsdijk in, die zelfs nog de 3-3 op zijn voet had: Padt redde echter en pakte in de extra tijd nogmaals uit met een flitsende save.

FC Groningen kwam uiteindelijk met de schrik vrij. Buijs en de zijnen komen op 26 punten uit dertien wedstrijden. Het is voorlopig genoeg voor een gedeelde derde stek, samen met Feyenoord en Vitesse, die elkaar zondag treffen in Arnhem.