'Wonderbaarlijke reactie' Ajax op straf Onana: 'Aangetroffen? Dan ben je af'

'Wonderbaarlijke reactie' Ajax op straf Onana: 'Aangetroffen? Dan ben je af'

05-02-2021 14:17 Laatste update: 14:33
194

De kans dat het beroep van Ajax en Andre Onana op de dopingschorsing succes op gaat leveren, is klein. Dat stelt Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, in gesprek met Voetbal International. Ze begrijpt de reactie van Ajax op de schorsing van Onana niet.

Olfers, tussen 2011 en 2012 lid van de Raad van Commissarissen van Ajax, geeft de club weinig kans op slagen wanneer het naar het CAS (Court of Arbitration for Sport) stapt om de schorsing van Onana aan te vechten. "De dopingregels zijn heel erg rechttoe, rechtaan. Staat het middel op de lijst? Vinkje. Is het aangetroffen? Vinkje. Dan ben je eigenlijk al af", stelt Olfers in gesprek met VI.

Vooral het feit dat topsporters voorzichtig moeten zijn wanneer ze een pilletje innemen, is volgens Olfers belangrijk. "Of het dan wel of niet een maskerend middel is, doet er eigenlijk niet toe. Het staat op de lijst en dus is het verboden. De sporter is zelf verantwoordelijk voor wat hij inneemt, ook buiten competitie. In redelijkheid hoort een topsporter dat te weten. Dus moet je uitermate voorzichtig zijn in wat je neemt."

Ajax hoopt op strafvermindering voor Onana, omdat de sluitpost het verboden middel niet met opzet ingenomen heeft. Olfers snapt weinig van de intenties van de Amsterdamse club. "Dat Ajax zegt dat ze dachten met een waarschuwing weg te kunnen komen, vind ik een wonderlijke reactie. Zo zijn de regels niet opgesteld. Als de stof gevonden is, dan volgt automatisch een sanctie. Die wordt verlaagd bij geen schuld of verwijtbaarheid. Die ruimte voor een waarschuwing is er simpelweg niet bij dopingzaken."