Swart ontstemd door nieuws Onana en Haller: 'Geef dan een grote geldboete'

Swart ontstemd door nieuws Onana en Haller: 'Geef dan een grote geldboete'

05-02-2021 17:00
298

Sjaak Swart is geschrokken van het nieuws over Andre Onana. De doelman van Ajax moet een jaar toekijken vanwege een positieve dopingtest. Buitensporig, stelt Mister Ajax in gesprek met VoetbalPrimeur.

Ja, Sjaak. Wat een rampweek voor Ajax.
"Ja, dat is ongelooflijk. Eerst leek iedereen mee te werken met Ajax, waardoor ze nu zeven punten los staan. En dan krijg je ineens dit... Ik hoorde het nieuws over Onana een uurtje geleden. Ik vind het ongelooflijk. Ik begrijp het niet."

Een jaar schorsing, wat vind je daarvan?
"Natuurlijk, het is fout, maar bij de UEFA worden zoveel fouten gemaakt. Wat moet een keeper met doping? Die jongen heeft een fout pilletje genomen. Geef dan een grote geldboete. Maar een jaar schorsing... Als je weet hoe de UEFA werkt, zouden er heel veel mensen een jaar schorsing moeten krijgen. Het is echt jammer. Onana is een sportieve jongen, die weet dat er gecontroleerd wordt."

Wat zou je nu tegen Onana zeggen?
"Je moet er tegenin gaan, samen met Ajax en de KNVB. Als je iets gestolen hebt krijg je een lagere straf."

En dan is er ook nog de administratieve fout met Haller.
"Als ze het bij Ajax echt vergeten zijn, dan is dat natuurlijk een blunder. Maar dan pakken ze die jongen, dat is toch belachelijk? Die jongen kan er toch niks aan doen? Je moet de club pakken. Ik vind het ongelooflijk. Als je iemand een doodschop geeft, krijg je een week schorsing, maar Haller mag geen Europese wedstrijden meer spelen. De club heeft het verkeerd gedaan, dus die moet je dan ook straffen met een boete."

En dan zit Ajax ineens zonder zijn keeper en spits. Wie zou Onana nu moeten vervangen?
"Maarten Stekelenburg en Kjell Scherpen zijn ook goede keepers. Bij Ajax krijg je maar vijf ballen per wedstrijd en dán moet je er staan. Stekelenburg ken ik goed en is gehaald voor als er iets gebeurt met Onana. Tegen AZ heeft hij goed gespeeld. Als Stekelenburg die schouderblessure niet had gehad, was hij net zo goed geweest als Van der Sar. Dat zijn dezelfde types."

En zou Scherpen een optie zijn?
"Ja, die is jong. Scherpen is heel goed bezig en zit er dicht tegenaan. Bij hem komt het vanzelf wel. Hij heeft lengte, pakt ballen in de lucht en moet alleen nog een beetje oefenen met het voetbalgebeuren. Dan heb je gewoon een goede keeper. En als blijkt dat je helemaal niemand hebt, dan moet je gewoon Joël Drommel (FC Twente, red.) halen."

Hoe hoop je dat het afloopt met Onana en Haller?
"Ajax is vast en zeker aan alle kanten bezig om wat voor elkaar te krijgen voor die jongens. Ik hoop dat ze die straffen kunnen inruilen voor een grote boete. Dit is wel heel sneu voor Onana en Haller, dit gun je niemand."

Moet Ajax nu de doelstellingen aanpassen voor dit seizoen?
"Je mist de keeper, Haller mag niet spelen en Gravenberch is ook geschorst voor de eerste wedstrijd tegen Lille. Dat zijn er al drie. Dan zijn Kudus, Tagliafico en Mazraoui ook nog niet fit. Dat zijn problemen die je niet zo gauw oplost. Lille is een verdedigende ploeg, die op de counter toeslaat. Lastig om tegen te spelen."

Ajax heeft daarvoor ook nog een pittig schema met FC Utrecht, PSV en Heracles.
"Als je niet compleet bent, heb je problemen. Utrecht is nooit makkelijk, dan heb je PSV nog tussendoor voor de beker en dan naar Heracles. Nou, als je voor één club moet oppassen, dan is het Heracles met dat verschrikkelijke veld. Met sneeuw kun je helemaal aan de bak. Dat weten de nieuwe jongens waarschijnlijk niet, dus je moet ze wakker houden."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)