Twee uitgoals van schutterend PSV overschaduwd door vier tegengoals in Griekenland

18-02-2021 20:47 Laatste update: 20:51
223

PSV heeft de eerste slag in zijn Europa League-tweeluik met Olympiakos Piraeus verloren en moet nog flink aan de bak om de laatste zestien te halen. Eran Zahavi hielp PSV weliswaar aan twee uiterst belangrijke uitdoelpunten in Griekenland, maar de ploeg van Roger Schmidt moest zelf vier treffers incasseren: 4-2.

PSV kon weer beschikken over Mario Götze en kreeg met de verhuurde miljoenenaankoop Bruma te maken. Na negen wedstrijden werd de ban al gebroken door Olympiakos: aanvoerder Andreas Bouchalakis kopte een fraai aangesneden vrije trap van Mathieu Valbuena voorbij Yvon Mvogo. Het antwoord van PSV liet echter niet lang op zich wachten. Na een kwartier spelen was het alweer 1-1 via Zahavi: de Israëlische spits kapte zichzelf vakkundig vrij, probeerde het van afstand en zag de bal met een gelukje tegen de touwen rollen.

Op slag van rust ging het opeens heel snel: van 2-1 via 2-2 naar 3-2 in acht minuten tijd. Olivier Boscagli werd buiten de lijnen behandeld aan een hoofdwond en Yann M'Vila scoorde prompt van afstand. PSV antwoorde ditmaal al na twee minuten: Zahavi zette zijn hoofd tegen een corner van Philipp Max en verraste doelman José Sá. Olympiakos had echter het laatste woord, voordat de thee werd ingeschonken. Boscagli's vervanger Timo Baumgartl liet zich kinderlijk eenvoudig aftroeven door Youssef El-Arabi, die vervolgens Mvogo omspeelde: 3-2.

Het werd zelfs nog bijna 4-2 voor rust, na opnieuw een fout van Baumgartl: dat leed bleef PSV echter bespaard. In de tweede helft ging het minder hard met de doelpunten, al was Zahavi kort na rust dicht bij een derde treffer: de paal voorkwam dat echter. Nadat Ibrahim Sangaré aan een tweede gele kaart ontsnapte – de Ivoriaan is wel geschorst voor de return in Eindhoven – was het de thuisploeg die in de slotfase opeens doordrukte. Giorgos Masouras kreeg de bal voor zijn voeten na nonchalant uitverdedigen van Max en drukte onverbiddelijk af: 4-2.

Het was een forse streep door de rekening voor PSV, dat tot dat moment nog volop perspectief had voor de return. Op 25 februari zal er minstens twee keer gescoord moeten worden in het eigen Philips Stadion.