Vijf conclusies: De Boer zorgt zelf voor valse start met driedubbele misser

Vijf conclusies: De Boer zorgt zelf voor valse start met driedubbele misser

27-05-2021 08:30
184

De voorbereiding is nu écht begonnen: Frank de Boer heeft 26 internationals opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal en lichtte zijn keuzes woensdagmiddag toe op een persconferentie in Zeist, mét een opvallende nasleep. VoetbalPrimeur trekt vijf lessen.

Selectiedilemma's met gevolgen
"Het is altijd ingewikkeld: de spelers liggen heel dicht bij elkaar. Dan moet je keuzes maken. Als trainer vind ik dat niet moeilijk, maar als mens wel", zei De Boer over zijn selectiedilemma's. Marco Bizot, Hans Hateboer, Rick Karsdorp, Jeremiah St. Juste, Kenny Tete, Tonny Vilhena, Steven Bergwijn en Anwar El Ghazi vielen op het laatste moment af.

Wedden

Meer odds

Dat het lastig was, bleek wel uit de onthulling van De Boer dat hij op de dag van de bekendmaking nog een speler uit zijn selectie heeft geschrapt. De bondscoach wilde niet kwijt om wie het ging. Wel liet hij weten dat - als er niet 26, maar 27 internationals opgeroepen hadden mogen worden - El Ghazi er waarschijnlijk had bijgezeten.

Het maakt het des te opmerkelijker dat alléén de internationals die regelmatig zijn opgeroepen, een belletje kregen van De Boer. El Ghazi en Jeremiah St. Juste dus niet. De aanvaller van Aston Villa kreeg een appje, terwijl er een camera bij was. En de verdediger van FSV Mainz moest het via een filmpje vernemen. De Boer bewees zich andermaal niet als de beste communicator.

Mogelijk systeemwisseling op EK
4-3-3 was het vaste recept van De Boer, maar de bondscoach hield op de persconferentie zéér nadrukkelijk de optie open om op EK voor een 3-5-2-systeem te kiezen. Dat tonen ook zijn keuzes aan. Met Bergwijn en El Ghazi blijven twee vleugelaanvallers thuis, terwijl er met Memphis Depay, Luuk de Jong, Donyell Malen en Wout Weghorst in principe vier spitsen zijn opgeroepen.

Over de invulling van de spitspositie wilde De Boer wel wat prijsgeven. "We moeten twee systemen kunnen spelen: 4-3-3 en 3-5-2. Met Weghorst of De Jong in de spits, kan Memphis eromheen spelen", aldus de bondscoach. Op de vraag of hij inderdaad voor 3-5-2 gaat kiezen op het EK, antwoordde hij: "Dat zou zomaar kunnen, ja." Bij de samenstelling van de selectie is er volgens De Boer 'zeker over nagedacht' om met wingbacks te spelen.

Nummer één onder de lat
Jasper Cillessen (Valencia), Maarten Stekelenburg (Ajax) en Tim Krul (Norwich City) zijn de keepers in de definitieve Oranje-selectie. Normaal gesproken is Cillessen de eerste keus, bevestigde De Boer. "Die heeft ons nooit in de steek gelaten." Toch zal ook hij zich moeten bewijzen. "De concurrentie van Stekelenburg en Krul is heel groot."

AZ-doelman Marco Bizot overleefde de laatste schifting niet, maar kan zijn vakantie nog niet boeken. De Boer neemt hem mee op trainingskamp in Portugal. "Als er wat gebeurd met onze keepers, komt Bizot bij de selectie." De UEFA bevestigde onlangs dat keepers ook tijdens het toernooi vervangen mogen worden.

Promes en de rechtsbacks
Misschien wel de opvallendste naam in de definitieve Oranje-selectie, is die van Quincy Promes. De aanvaller van Spartak Moskou hangt vanwege mogelijke betrokkenheid bij een steekpartij nog steeds een strafzaak boven het hoofd en werd tijdens de laatste interlandperiode niet opgeroepen, maar De Boer vindt de oproep logisch.

"In Nederland ben je onschuldig zolang je niet veroordeeld bent", zei de bondscoach. "Ik heb me goed laten informeren en normaal gesproken is er momenteel niks gaande. Ik durf mijn hand niet voor hem in het vuur te steken, maar hij heeft gezegd dat hij onschuldig is en dan ga ik ervan uit dat het zo is. Dan wil ik een speler niet een EK ontnemen."

Dan het sportieve gedeelte: Promes kan een verrassende rol krijgen op het EK. De multifunctionaliteit van de Spartak-aanvaller is 'doorslaggevend' geweest, verklaarde De Boer. "Hij is natuurlijk een scorende speler, maar heeft bij Sevilla ook heel veel als wingback gestaan. Omdat we in twee systemen willen kunnen spelen, is hij zeker een optie voor de rechterkant."

Denzel Dumfries lijkt honderd procent zeker van een basisplaats: De Boer liet andere rechtsbacks als Karsdorp en Tete afvallen, terwijl Hateboer geblesseerd afhaakte. Joël Veltman en debutant Jurriën Timber zijn de stand-ins van Dumfries. Promes komt in beeld als De Boer voor een 3-5-2 kiest.

De '4000 minuten' van Van de Beek
Foutloos bleef De Boer niet tijdens zijn persconferentie. Sterker nog, de bondscoach veroorzaakte een onnodige rel door te beweren dat Donny van de Beek 'iets van 4000 minuten' heeft gespeeld dit seizoen. "Dat hij zoveel minuten heeft gemaakt verbaasde mij ook, eerlijk gezegd." Van de Beek speelde dit seizoen 1460 minuten voor Manchester United in alle competities en bleef ook woensdag tijdens de Europa League-finale op de bank.

Wat bleek: De Boer had simpelweg verkeerd op zijn lijstje gekeken. "De verkeerde kolom", reageerde broer Ronald de Boer donderdagavond bij ESPN. "Davy Klaassen (nummer vier op de lijst met 3927 minuten, red.) en Donny van de Beek stonden naast elkaar. Het klopt voor geen meter natuurlijk."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)