De Boer wordt ambassadeur van WK in Qatar en wuift suggestie weg: 'Echt bullshit'

De Boer wordt ambassadeur van WK in Qatar en wuift suggestie weg: 'Echt bullshit'

01-06-2021 22:33
172

Ronald de Boer wordt officieel ambassadeur van het omstreden WK in Qatar, dat in 2022 gaat plaatsvinden. De oud-voetballer heeft er naar eigen zeggen 'heel goed over nagedacht'.

Nadat The Guardian in februari onthulde dat er 6.500 arbeidsmigranten in Qatar zijn omgekomen bij bouwprojecten rondom het WK, is er een storm aan kritiek ontstaan. Toch heeft De Boer er bewust voor gekozen om ambassadeur van het toernooi te worden. "Als ik niet oprecht zou geloven in dit verhaal, had ik het nooit gedaan", vertelt hij tegenover het Algemeen Dagblad. "Ik ben er echt van overtuigd dat het voetbal juist kan helpen om de situatie in Qatar te verbeteren. En dat de mensen in het land ook écht de intentie hebben om dingen te gaan veranderen. Dat ze luisteren, dingen serieus nemen."

De suggestie dat hij het 'alleen maar voor het geld doet', wuift De Boer direct weg. "Ja, maar dat is dus echt bullshit", stelt hij. "Onder andere Samuel Eto’o, Cafu en Xavi gaan dezelfde rol vervullen als ik. Denk je echt dat iemand als Xavi het voor het geld zou doen? Ik ga geen bedragen noemen, maar die krijgt voor deze klus nog geen één procent van wat hij als trainer van Al-Sadd verdient. Zou hij zijn goede naam op het spel zetten als hij niet volledig achter deze boodschap zou staan? Natuurlijk niet. En voor mij geldt hetzelfde: ik doe dit, omdat ik een goed gevoel heb bij Qatar en de Qatarezen."

De Boer is zich ervan bewust dat zijn keuze om ambassadeur van het WK te worden, waarschijnlijk zorgt voor kritische geluiden uit Nederland. "Maar moet ik mezelf gaan verloochenen omdat ik kritiek krijg van mensen zoals Johan Derksen? Moet ik iets niet doen waar ik oprecht achter sta, puur omdat ik een paar messen in mijn rug zal krijgen op televisie? De mensen die het hardst tegen Qatar aanschoppen, zijn nog nooit in het land geweest. Ik heb er zeven jaar gewoond."