De Boer 'krijgt lezing' van De Vrij: '4-3-3 kost kracht, je loopt meer risico'

De Boer 'krijgt lezing' van De Vrij: '4-3-3 kost kracht, je loopt meer risico'

04-06-2021 08:27 Laatste update: 09:49
118

Frank de Boer en Stefan de Vrij weigeren het 5-3-2 systeem af te schrijven bij Oranje na de zwakke vertoning tegen Schotland. Volgens De Telegraaf lijkt de bondscoach zelfs 'vol in te blijven zetten' op de formatie, hoewel Matthijs de Ligt en Memphis Depay openlijk hun twijfels uitspraken.

De ochtendkrant meldt dat De Boer en De Ligt 'wild met de armen zwaaiend en intensief discussiërend' met elkaar bezig waren op het trainingsveld. Niet veel later sprak de bondscoach met De Vrij. 'Waar De Ligt discussieerde, leek het van afstand dat De Vrij een lezing gaf aan De Boer en diens inmiddels aangeschoven assistent Dwight Lodeweges. Alsof de pupil de coach onderricht.'

De oud-Feyenoorder kent het systeem tot in detail, aangezien hij bij Internazionale op dezelfde manier speelt. "Daar zijn we twee jaar bezig en doet iedereen automatisch wat hij moet doen. Er is werk aan de winkel, maar het moet mogelijk zijn om het onder de knie te krijgen", vertelt De Vrij, die vertrouwen houdt in de 5-3-2. "Hoewel dat aan de bondscoach is. Twee keer krijgen we in de omschakeling te gemakkelijk een doelpunt tegen. We moeten beter georganiseerd staan en daarvoor moeten we beter communiceren. Je kan niet zomaar weglopen."

Ook De Boer beaamt dat het 'een stuk beter moet'. "Voor mijn gevoel gaat het om details en ik ga ervan uit dat we het kunnen en er de spelers voor hebben. Zondag tegen Georgië wil ik zien dat we stappen hebben gemaakt."

Oranje beëindigde het duel met Schotland in het vertrouwde 4-3-3, waarna het meteen een stuk beter ging. "Dat wist ik bij voorbaat, maar ik wil dat andere systeem ook onder de knie krijgen met Oranje. Als je trouwens vanaf de eerste seconde 4-3-3 speelt, kost dat veel kracht en conditie en kan je later in de problemen komen. En in de tegenaanval verrast worden. Je loopt meer risico."