"Af en toe dacht je: wie roept er nu de hele tijd? Maar dat was Van Dijk"

17-11-2021 08:53
22

Het ging niet bepaald zonder moeite, maar Oranje is tijdens het komende WK weer van de partij, na een 2-0 zege op Noorwegen. Oranje-watcher Mikos Gouka van het Algemeen Dagblad maakt in gesprek met VoetbalPrimeur de balans op.

Tygo van Marion
ROTTERDAM

Uitgerekend Steven Bergwijn – vlak voor het EK afgevallen en daarna onder Louis van Gaal langzaam opgekrabbeld – bleek dinsdagavond de doorslaggevende factor. "Wat blessures gehad, nu moest hij ook nog wachten, Malen speelde zaterdag nog. Maar het blijft een jongen met potentie en je ziet ook aan het einde, als die ruimtes komen, dan is hij zo verschrikkelijk snel", doelt Gouka op de late 2-0 van Memphis Depay, die werd ingeleid door een rush over het hele veld van Bergwijn. "Het leek wel of hij op de brommer zat en die Noorse verdedigers op de fiets..."

Hoe de Oranje-toekomst van Bergwijn eruit ziet, is overigens nog even afwachten. Van Gaal is een grotere fan van een systeem zonder buitenspelers dan van de vertrouwde 4-3-3 waarmee Oranje in de kwalificatiereeks speelde. "We hebben niet zo heel veel buitenspelers", weet ook Gouka. "Aan de andere kant, dingen kunnen ook wel weer snel veranderen, als Noa Lang nog een paar maanden zo doortrekt in België, Danjuma in La Liga dat doet, Bergwijn die het nu laat zien, Berghuis die het goed doet bij Ajax: dan hebben we toch wel wat om daar te spelen. Van Gaal is tijdens het vorige WK vaak begonnen met 5-3-2 en dan schakelde hij toch vaak terug naar 4-3-3. Ik denk dat dit toch altijd in het hoofd van de bondscoach zit."

Ook aanvoerder Virgil van Dijk speelde dinsdag een opvallende rol in de lege Kuip. "Af en toe dacht je: wie roept er nu de hele tijd? Maar dat was Van Dijk, dat was echt wel de leider in het veld", lacht Gouka. "Daar was wel een discussie over, of hij dat tegen Montenegro wel had gedaan. Dat kon ik daar niet beoordelen daar, maar hier was duidelijk dat hij dat wel aan het doen was."

Voor app-gebruikers: check de YouTube-video hier!