'Do or die' voor achtste finalist op Afrika Cup: 'Weten wat ons te wachten staat'

29 januari - 20:10 Laatste update: 20:54
10

In de nieuwste aflevering van VP's Atlas Leeuwen spreekt Dennie van Laar met Kilian Nikiema, de doelman van ADO Den Haag die met Burkina Faso door is naar de achtste finale op de Afrika Cup. Nikiema gaat onder meer in op het behalen van de volgende ronde en de sfeer in Ivoorkust, maar blikt ook vooruit op de achtste finale tegen Mali.

"Tot nu toe is het echt een heel mooi toernooi, alles is top geregeld. Ik speel voor Burkina Faso. Dat is natuurlijk het buurland van Ivoorkust, dus dat maakt het nog specialer, want er zijn heel veel fans van ons. De vorige Afrika Cup heb ik ook meegemaakt, maar toen was er COVID, waardoor het veel minder leuk was. Dit is dus wel een speciale editie."

Op de vraag van welk team hij het meest onder de indruk is, noemt Nikiema een land waar op voorhand weinig van werd verwacht. "We hebben twee of drie maanden geleden tegen Equatoriaal-Guinea gespeeld, uit. Toen hebben we 0-0 gespeeld in een oefenwedstrijd. Toen hadden we wel door dat ze goed waren, maar dat ze het in een poule met Nigeria en Ivoorkust zó goed zouden doen, daar ben ik wel van onder de indruk."

Ivoorkust zelf presteert vooralsnog enigszins teleurstellend, wat de sfeer in het gastland. "Je krijgt het natuurlijk wel mee. Toen er 4-0 verloren werd (van Equatoriaal-Guinea, red.), zag je ook wel veel voorbijkomen op social media, veel grappige dingen. Maar nu ze toch door zijn, hebben ze er ook allemaal wel weer vertrouwen in."

In de achtste finale wacht Burkina Faso een treffen met Mali, dat eerste werd in groep E. "We hebben een redelijk ervaren groep, dus de meeste jongens hebben wel achtste finales en kwartfinales van een Afrika Cup meegemaakt, dus iedereen weet wel wat ons te wachten staat. Wat het nu is: het is do or die, je wint of je gaat naar huis. Dat is bij ons in de groep heel duidelijk en iedereen is heel geconcentreerd met die wedstrijd bezig. En wat leuk is, we spelen onze wedstrijd in Korhogo, nog een stukje noordelijker dan waar we nu zitten. Dat ligt op de grens met Burkina Faso én met Mali, dus dat wordt leuk."

Bekijk hieronder de nieuwste aflevering Atlas Leeuwen met alles over de Afrika Cup!

Beluister hieronder de nieuwste aflevering Atlas Leeuwen met alles over Marokko, Hakim Ziyech en de achtste finales: