'Mijn moeder was scherp en keek me aan: jij gaat naar Ajax, zei ze lachend'

'Mijn moeder was scherp en keek me aan: jij gaat naar Ajax, zei ze lachend'

17-12-2021 16:33 Laatste update: 16:54
34

De moeder van Remko Pasveer had al snel in de gaten dat haar zoon naar Ajax zou gaan. Toen de keeper zich met Vitesse voorbereidde op de bekerfinale tegen de Amsterdammers, werd hij voor het eerst benaderd.

De allereerste die van de belangstelling hoorde, was Bryan Linssen. De Limburger is goed bevriend met Pasveer. "Toevallig waren we afgelopen voorjaar een paar dagen op pad toen Marc Overmars mij belde", vertelt hij aan Het Parool. "Bryan was dus de eerste die wist van de belangstelling van Ajax. En lange tijd was hij ook de enige."

Later kwam ook de familie van de goalie op de hoogte. Dat deed Pasveer op speciale wijze. "Ik had een pop-upkaart gemaakt met een tekstje erin: de komende twee jaar wonen we ook in Amsterdam, of iets dergelijks. Mijn vader dacht dat het iets met die finale te maken had, maar mijn moeder was scherp. Ze keek me aan, priemde met haar vinger naar me en zei lachend: jij gaat naar Ajax!"

Dat de transfer naar Amsterdam een samenloop van omstandigheden is, weet de ervaren keeper ook. "En toen kwam Ajax ineens. Een volslagen verrassing. Als Andre Onana niet geschorst was geweest, had ik hier nooit gezeten. Als Maarten Stekelenburg niet geblesseerd was geraakt, had ik vermoedelijk niet of weinig gekeept."