Ajax met Brobbey en Ihattaren: extra variatie voor strijd op drie fronten

Ajax met Brobbey en Ihattaren: extra variatie voor strijd op drie fronten

Na de overwinning bij PSV heeft Ajax nog veertien wedstrijden de tijd om de winterkampioen voor te blijven, in zijn jacht op titelprolongatie. Dat trainer Erik ten Hag dat niet met de huidige selectie gaat doen, staat wel vast: Mohamed Ihattaren is in aantocht en misschien gaan er nog wat spelers weg. VoetbalPrimeur licht de Amsterdamse spelersgroep door, met het einde van de transfermaand in zicht.

Brobbey-rentree op laatste dag van 2021
Ajax had zijn huiswerk al gedaan, voordat de januarimaand aanbrak. Oude bekende Brian Brobbey werd vlak voor Oud en Nieuw gepresenteerd en vervangt Afrika Cup-ganger Sébastien Haller vooralsnog met verve. Zodra Haller terug is, heeft Ajax mogelijk afscheid genomen van zijn derde spits: Danilo maakte noodgedwongen minuten tegen PSV, maar mag verder kijken en heeft zijn zaakwaarnemer al aan het werk gezet. De blessure die Brobbey tegen PSV op heeft gelopen, kan wel een complicerende factor worden: hij wordt pas over zes weken terugverwacht.

Liever kijken dan lezen? Check dan onze explainer over de transferprioriteiten van Ajax, PSV én Feyenoord:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Het vertrek van de buiten de boot gevallen publiekslieveling David Neres, Shaktar Donetsk betaalt minimaal twaalf miljoen en maximaal zestien miljoen euro voor hem, gaat opgevangen worden met de opvallende entree van Ihattaren. Steven Bergwijn was de eerste naam op het lijstje, maar Ajax bleek in het diepste geheim al bezig met een ander alternatief met een PSV-verleden.

Het wordt interessant om te zien wat de winteraankopen gaan betekenen voor de concurrentiestrijd in de voorste linies. Heeft Brobbey genoeg indruk gemaakt om Haller voor te blijven, zoals Theo Janssen na FC Utrecht-Ajax al opperde? En als Ajax Ihattaren weer aan het voetballen krijgt, dan heeft het er een meer dan volwaardig alternatief op tien en als rechtsbuiten bij. Moeten Steven Berghuis en Antony nu al op hun tellen passen? Of wordt Ihattaren gehaald met het oog op volgend seizoen en een transfer van bijvoorbeeld Antony?

Zuid-Amerikaanse enclave krimpt in, nieuwe 'problemen' na dit seizoen
Ondertussen kan er nog het een en ander gebeuren op het gebied van uitgaande transfers. Aan de vaste basis zal niet veel veranderen, maar naast Danilo kan er ook nog beweging rondom Nicolás Tagliafico en Victor Jensen ontstaan. Ten Hag zal zich met hand en tand verzetten tegen een winters vertrek van Tagliafico, maar kan het de Argentijn uit handen van FC Barcelona houden?

En misschien kan Ajax alvast naar volgend seizoen kijken. Als Noussair Mazraoui en Andre Onana tegen die tijd vertrekken – en Maarten Stekelenburg niet meer terugkeert na zijn zware blessure – zou men alvast werk kunnen maken van een concurrent voor Devyne Rensch en een ervaren collega voor Remko Pasveer en Jay Gorter.

Ajax lijkt klaar voor strijd op drie fronten
Minstens zo interessant wordt het om te zien hoe Ajax kan variëren met zijn huidige basisploeg. De organisatie van het team staat het hele seizoen al als een huis, voorin heeft Ten Hag zelfs meer mogelijkheden gekregen: Brobbey is een vergelijkbaar type als Haller, maar vult de spitspositie toch net iets anders in en zit qua niveau ook dichter in de buurt van Haller dan bij Danilo het geval was.

Verder kan Ajax, dat nog in drie competities actief zal zijn, in grote wedstrijden terugvallen op een variant met Dusan Tadic in de spits, al is het dan wel de vraag wie de Serviër als linksbuiten gaat vervangen. Mohamed Daramy is nog bezig met acclimatiseren in Amsterdam, dus een variant met Ihattaren en Antony op beide vleugels lijkt dan aannemelijker. En heel misschien kan Ajax ook eens experimenteren met een systeem met twee spitsen, al is dat eigenlijk vloeken in de kerk van Johan Cruijff.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)