Overmars laat leemte achter: deze dossiers moet Ajax zo snel mogelijk oppakken

Overmars laat leemte achter: deze dossiers moet Ajax zo snel mogelijk oppakken

08-02-2022 14:00
83

Het vertrek van Marc Overmars doet het sportief en financieel ongenaakbaar geachte Ajax plots wankelen. De Eredivisie-koploper zal de taken van de voormalig directeur voetbalzaken, die de wacht werd aangezet wegens grensoverschrijdende berichten, snel moeten verdelen. VoetbalPrimeur zet de belangrijkste dossiers op een rij.

Toekomst Ten Hag
Het binden van Overmars tot de zomer van 2026 werd binnen Ajax als een belangrijke zet gezien om ook Erik ten Hag langer aan boord te houden. Ze vormden een twee-eenheid. Als de oefenmeester nu besluit om een nieuwe uitdaging aan te gaan, wordt het technisch hart van Ajax in één klap onthoofd. Er zal de club daarom veel aan gelegen zijn om Ten Hag te behouden. Zijn verbintenis loopt nog één jaar door na dit seizoen.

Wedden

Meer odds

Contract van Mazraoui
Ajax slaagde er nog niet in om het aflopende contract van Noussair Mazraoui te verlengen en de rechtsback erkende dat hij afstevent op een transfervrij vertrek. Het zou een fikse aderlating zijn, want het jeugdproduct is dit seizoen goud waard. De Amsterdammers kunnen zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven en zullen zich hard moeten blijven maken voor een langer verblijf van Mazraoui.

Behalve Mazraoui moet Ajax ook een beslissing nemen over de aflopende contracten van Maarten Stekelenburg en Danilo. Van Andre Onana en Zakaria Labyad is al bekend dat ze de deur van de Johan Cruijff Arena achter zich dichttrekken.

Onderhandelingen met Gravenberch
De aasgieren cirkelen boven de hoofdstad, want Overmars steggelde al enige tijd met Ryan Gravenberch over een nieuw contract. Aan degene die de taken van de directeur voetbalzaken overneemt, wacht de zware taak om de impasse te doorbreken. Mocht dat niet lukken, dan is komende zomer het laatste moment dat Ajax een flink bedrag kan vangen voor de pas negentienjarige middenvelder, die net als Mazraoui tot het kamp van Mino Raiola behoort. Anders dreigt hij medio 2023 gratis de deur uit te lopen.

Uitgaande transfers
Ajax moet ieder jaar voor ongeveer vijftig miljoen euro verkopen om zwarte cijfers te schrijven. Mede door de handelsgeest van Overmars toucheerde de club de laatste jaren tientallen miljoenen op de transfermarkt. Ook nu zal er aan veel spelers getrokken gaan worden door de uitmuntende Champions League-prestaties. Spelers als Jurriën Timber, Lisandro Martínez, Gravenberch en vooral ook Antony weten de schijnwerpers op zich gericht. Om de sterke sportieve en financiële positie te handhaven, zal Ajax het onderste uit de kan moeten halen.

Tegelijkertijd kunnen de Amsterdammers het zich niet veroorloven om in één zomer alle steunpilaren kwijt te raken. Overmars slaagde er de laatste jaren in om afspraken te maken over toekomstige transfers en spelers op het juiste moment te belonen, zodat onder meer Hakim Ziyech nog een extra jaar in de Arena viel te bewonderen.

Inkomende transfers
Een nieuwe doelman, een vleugelverdediger en een aanvaller met diepgang, het staat allemaal op het Amsterdamse verlanglijstje. Daarnaast was Overmars met de scoutingsafdeling, onder leiding van Henk Veldmate, druk op zoek naar het volgende pareltje uit Zuid-Amerika. De vertrokken directeur handelde in het verleden onder meer snel voor Antony, die al in februari 2020 werd vastgelegd voor het nieuwe seizoen. Het is voor Ajax te hopen dat 'de nieuwe Antony' niet uit de handen glipt door vertraging in de besluitvorming.

Daarnaast gaf Overmars al aan dat hij wilde proberen om Brian Brobbey definitief terug te halen. Ajax zal binnenkort om tafel moeten met RB Leipzig, want de spits wordt zonder optie tot koop gehuurd van de Bundesliga-topclub. Ook bij andere transfertargets, zoals Steven Bergwijn, zal de club een vinger aan de pols moeten houden.

Rugdekking geven aan Ten Hag
Het vertrek van Overmars veroorzaakt een schokgolf bij Ajax, maar Ten Hag moet het onrustige schip nog wel richting de 36ste landstitel zien te loodsen. De trainer kreeg te allen tijde rugdekking van Overmars, die onder meer klagende zaakwaarnemers bij hem weghield. Dat gold bijvoorbeeld in de gevallen van Davy Klaassen en Nicolás Tagliafico. Bij wie kunnen de boze makelaars nu aan de bel trekken?