AZ is tegen blunderende B-keus van RKC al na één helft binnen en bekert door

09-02-2022 20:50
37

AZ heeft probleemloos en met de nodige hulp van RKC Waalwijk de halve finale van de KNVB Beker bereikt. De Alkmaaarders liepen voor rust al uit naar een 0-3 voorsprong tegen de B-keus van de thuisploeg: 0-4 werd het uiteindelijk in het Mandemakers Stadion.

Hoewel RKC tegen de nummer vijf van de Eredivisie in de race kon blijven voor Europees voetbal, koos trainer Joseph Oosting voor hetzelfde recept als tegen Willem II, Harkemase Boys en ADO Den Haag: het wisselen van bijna al zijn basisspelers en het opstellen van de tweede keus. RKC schoot zichzelf echter al na acht minuten in de voet. De thuisploeg wilde opbouwen in het eigen strafschopgebied, maar een te korte inspeelpass van doelman Issam El Maach kwam via de doorjagende Jordy Clasie en Vangelis Pavlidis bij Dani de Wit terecht: 0-1.

In de loop van de eerste helft ging het van kwaad tot erger voor RKC. Lennerd Daneels en Iliass Bel Hassani lieten twee uitgelezen kansen op de gelijkmaker liggen, terwijl AZ uiterst effectief bleek. El Maach dacht een voorzet van Jesper Karlsson te onderscheppen, maar de bal caramboleerde via Pavlidis binnen: 0-2. Na een half uur spelen kreeg AZ op advies van de VAR een strafschop, na een overtreding van Saïd Bakari op Owen Wijndal: Karlsson liet El Maach kansloos, vond de kruising en zette AZ dus nog voor rust op 0-3.

Afgezien van een afgekeurde treffer van Pavlidis gebeurde er aanvankelijk weinig in de tweede helft, die pas weer enigszins tot leven kwam na de entree van Zakaria Aboukhlal. De Marokkaanse Afrika Cup-ganger miste kort na zijn invalbeurt nog een dot van een kans, maar tekende op aangeven van Clasie alsnog voor de 0-4 namens AZ, dat geen moment diep hoefde te gaan en de bekerwedstrijd rustig uit kon spelen.

Zaterdag zal moeten blijken of PSV, NEC of Go Ahead Eagles de tegenstander in de halve finale wordt: één dag later vervolgt AZ de Eredivisie met een uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. RKC Waalwijk komt zondag ook in actie en ontvangt Feyenoord.