Teze op roze wolk na kampioenschap PSV: 'Grote waas, een en al emotie'

Teze op roze wolk na kampioenschap PSV: 'Grote waas, een en al emotie'

6 mei - 15:30 Laatste update: 15:34
9
Author profile picture

Lars Teunissen

Het landskampioenschap ontbrak nog op het palmares van Jordan Teze, die al zeventien jaar bij PSV speelt. De grootste droom van de 24-jarige verdediger is op 5 mei 2024 uitgekomen. In gesprek met VoetbalPrimeur geeft een openhartige Teze aan wat de titel voor hem betekent.

In 2007 werd Teze opgenomen in de jeugdopleiding van PSV. Elf jaar later, vlak nadat de Eindhovenaren de 24ste landstitel veroverden, maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht. Drie keer won Teze al de Johan Cruijff Schaal en twee keer hield hij de KNVB Beker in de lucht. Nu, na 185 officiële duels in PSV 1, komt daar zijn eerste kampioenschap bij.

Teze, kind van de club, beaamt dat het kampioenschap voor hem 'extra speciaal' is. "Dat denk ik wel. Ik heb net een foto op Instagram gezet. Toen, in de F1, had ik mijn eerste kampioensfeestje. Nu weer, fantastisch. Als kind droom je ervan. Nu heb ik in een kampioenswedstrijd kunnen spelen én daarin kunnen scoren. Het zijn momenten die je niet vaak meemaakt."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jordan Teze (@jordanteze)

Terug naar zondagmiddag. PSV kwam op achterstand tegen Sparta Rotterdam en ging rusten met een 2-2 stand. "Het was anders dan andere wedstrijden", geeft Teze toe. "Er was meer spanning, dat merkte iedereen. Het ging om de titel, dat was voelbaar." In minuut 78 schoot Teze tegen Sparta Rotterdam de 4-2 tegen de touwen, waarna het feest in heel Eindhoven losbarstte. "Ik scoor al niet zo vaak... Als zo'n bal er dan in gaat, is het een en al ontlading."

Na zijn goal volgde een explosie van vreugde. "Normaal hoor ik het publiek de namen van andere spelers roepen. Nu schreeuwden ze om mij. En ook nog eens de 4-2... Sparta speelde niet verkeerd, bij 3-2 kon het eng blijven. Dat ik de bevrijdende goal mocht maken, was een droom." Teze probeert te omschrijven wat hij voelde, toen hij het publiek opzocht om zijn treffer te vieren. "Het was een grote waas. Een en al emotie. Je kijkt naar alles en iedereen, maar je ziet niets."

'Dat zij met mij van dit moment kunnen genieten...'
In zeventien jaar PSV is er veel gebeurd voor Teze. De landstitel is dan ook de ultieme bekroning op naar zijn eigen zeggen hard werken. "Bijna mijn hele familie was in het stadion. Als eerst zocht ik hen op, in het bijzonder mijn moeder. Zij zijn de mensen aan wie je het eerst denkt. Vanaf dat ik klein was heb ik dit pad met hen bewandeld. Dat zij met mij van dit moment kunnen genieten, is wat ik wilde."

Door blessures miste Teze twee wedstrijden en tegen Almere City kwam hij niet in actie, daarbuiten was hij een van de eerste namen die trainer Peter Bosz op het opstellingsformulier zette. "Ik denk dat de manier van spelen mij ligt", noemt hij als reden voor zijn goede seizoen. "En het komt door de connectie die ik heb met de spelers en staf. Alles viel dit jaar op zijn plek. Ik zit lekker in mijn vel, werd steeds fitter. Ik heb meer uit mezelf kunnen halen dan wat ik dacht dat ik in me had. En ik heb het laten zien op het veld, daar ben ik blij mee."

'Hij heeft me getriggerd'
Bosz wist bij Teze de juiste snaar te raken. "Hij is heel belangrijk voor me geweest. Hij heeft me op een bepaalde manier getriggerd. Dat heeft mij doen beseffen dat ik sommige dingen beter moest doen. Maar de basis is hard werken, dat heb ik gedaan." Niet alleen persoonlijk, ook in het groepsproces heeft Bosz sinds zijn komst veel losgemaakt, erkent de verdediger. "Iedereen is heel bekend met wat hij wel en niet moet doen. Alles is heel duidelijk, maar tegelijk heeft iedereen veel vrijheid. Het is niet statisch, zoals je op een PlayStation ziet. Hij heeft er bij ons een bepaalde overtuiging ingebracht."

"Waar we ook komen, spelen we hetzelfde", gaat Teze verder. "Of het het Emirates Stadium, De Kuip of de Johan Cruijff Arena is. Overal doen we hetzelfde, met hoge druk."

Dan is het tijd voor feest, of hoe Teze het na zondag noemt: 'deel twee'. Na het kampioensfeest volgt maandag de huldiging. "Het was een lange avond", zegt Teze met een lach op zijn gezicht over zondag. "Verschillende DJ's en artiesten waren gekomen. Maar ik heb mijn krachten een beetje gespaard voor vandaag (maandag, red.)", knipoogt de back, die erkent dat hij waarschijnlijk fitter is dan Joey Veerman. "Jullie kennen Joey, die is niet vies van een drankje", lacht hij. Wat Teze van de huldiging en de platte kar verwacht? "Drukte, chaos, hectiek... Alles in die richting. Gekkenhuis!"

De PSV-tatoeage
Het gesprek kan echter niet afgesloten worden zonder te weten of Teze de titel van PSV gaat vereeuwigen op zijn lichaam. Recent deelde Johan Bakayoko een video, waarop te zien was dat Teze tegen Olivier Boscagli zei een tattoo te zetten als PSV kampioen werd. "Gisteren (zondag, red.) ging ik al live op Instagram. Ik heb gezocht naar tattooshops, maar ze zitten allemaal vol", aldus Teze. "Als ik nog wat binnen krijg, zal ik eens kijken..."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)