Zes conclusies: Ajax trapt toch weer in oude val, bijzondere prestatie Haller

Zes conclusies: Ajax trapt toch weer in oude val, bijzondere prestatie Haller

24-02-2022 00:00
51

Ajax moet vol aan de bak om de kwartfinales van de Champions League te bereiken. In Lissabon sleepte Benfica een gelijkspel uit het vuur (2-2). VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Benfica sterker dan gehoopt
Het optimisme was vooraf groot, want Benfica draaide toch voor geen meter in de Portugese competitie? O Glorioso liet woensdagavond echter een compleet ander gezicht zien en speelde de beste wedstrijd onder interim-trainer Nélson Veríssimo. Tel daarbij op dat Ajax het hoge niveau van de eerste helft niet kon vasthouden en een gelijkspel na een aantrekkelijk en bij vlagen chaotisch duel is het resultaat.

Ajax trapt in bekende val
Domineren in Europa, dat is wat Ajax wil. Met de Europese ervaringen van de laatste jaren op zak lijkt alles in gereedheid om te oogsten, maar in Lissabon trapte de ploeg van trainer Erik ten Hag in een bekende val. In plaats van de 1-2 te verdedigen, viel Ajax aan met de achterdeur open. Iedereen wist wat er zou komen: Jurriën Timber trok naar voren, kreeg geen strafschop en vijftien seconden later lag de bal er aan de andere kant in.

Antony lacht, Antony huilt
De meest waardevolle speler in de Ajax-selectie liet woensdagavond twee gezichten zien. Eerst was het genieten: 52 seconden had de Braziliaan nog om twee Benfica-spelers - met een panna en 'Zidane-roulette' - dol te draaien. Ook daarna was Antony amper af te stoppen. Maar in de tweede helft zakte hij weg en mocht hij van geluk spreken dat de sterk fluitende Slavko Vincic geen rood gaf voor een semi-kopstoot tegen Darwin Núñez.

Tekst gaat door onder video's

Bijzondere prestatie Haller
Haller blijft maar scoren in de Champions League. Zijn eigen goal poetste hij binnen vier minuten weg door een rebound binnen te werken (1-2). De goal van de Frans-Ivoriaanse spits was niet alleen al zijn elfde van dit Champions League-seizoen. De huidige topscorer van het miljardenbal scoorde ook nog eens in álle wedstrijden. De enige speler die in alle groepsduels en de daaropvolgende achtste finale scoorde, was 'Mr. Champions League' Cristiano Ronaldo.

'Oud' Ajax
Ajax had de nodige ervaring op het veld staan, met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar en 350 dagen. Het was de op één na oudste basiself in de knock-outfase van de Champions League. Alleen Louis van Gaal stuurde een ouder elftal binnen de lijnen. Dat was in april 1997 in de halve finale, uit tegen Juventus. Daley Blind brak met zijn 43ste optreden in de Champions League het record van Jari Litmanen.

Volgende halte: Amsterdam
Op 15 maart in Amsterdam zien de ploegen elkaar weer, dan in een volle Johan Cruijff Arena. Omdat uitdoelpunten niet meer dubbel tellen, moet Ajax nog stevig aan de bak om een ticket voor de kwartfinales van de Champions League veilig te stellen.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)