Luuk de Jong calculeerde Barça-sof in: 'Kan zijn dat ik helemaal niet speel'

Luuk de Jong calculeerde Barça-sof in: 'Kan zijn dat ik helemaal niet speel'

24-02-2022 19:03
6

Luuk de Jong verraste afgelopen zomer vriend en vijand door vlak voor de transferperiode naar FC Barcelona te vertrekken. De spits besefte dat hij daarmee risico nam, vertelt vader George de Jong aan ESPN.

Barça huurde De Jong op 31 augustus vlak voor middernacht van Sevilla, moest vanwege de administratieve problemen – dat De Jong in Zwitserland is geboren, bleek een complicerende factor – een nachtje doorhalen, maar de oud-speler van De Graafschap, FC Twente, Borussia Mönchengladbach, Newcastle United en PSV mocht zich opeens bij zijn droomclub melden. "Toen Ronald (Koeman, red.) hem benaderde om te komen, zei hij: als ik wegga bij Sevilla, is het maar voor één club en dat is voor Barcelona", aldus vader De Jong.

De spits hield er toen al rekening mee dat hij zou kunnen mislukken in Camp Nou. "Hij wist ook heel goed: er kan van alles gebeuren, het kan zijn dat ik bijna niet speel, dat ik helemaal niet speel. Als Ronald weg moet, dan zal ik wel helemaal uit beeld zijn…" Koeman werd inderdaad al vroeg in het seizoen ontslagen, maar De Jong heeft zich na de jaarwisseling knap herpakt in Camp Nou. "Dat is eigenlijk boven verwachting gegaan, ook na het vertrek van Ronald (…) Nu merkt hij bij Xavi dat die iedereen een eerlijke kans geeft. En dat motiveert Luuk enorm."

De 31-jarige spits scoorde voor de winterstop maar één keer, maar schoot in 2022 uit de startblokken. Zijn zeven officiële optredens na de winterstop leverden vier treffers op.