Levchenko haalt hard uit naar 'criminele' FIFA: 'Dit is krankzinnig'

Levchenko haalt hard uit naar 'criminele' FIFA: 'Dit is krankzinnig'

28-02-2022 09:04
124

Evgeniy Levchenko is woedend door het besluit van de FIFA om het Russische elftal niet volledig te weren. De oud-speler van onder meer FC Groningen, die in Oekraïne werd geboren, haalt op Twitter hard uit naar de wereldvoetbalbond.

De FIFA oordeelde zondag dat Russische voetbalteams voorlopig alleen op neutraal terrein en onder neutrale vlag internationale wedstrijden mogen spelen. Dat statement maakte echter weinig indruk in de voetbalwereld. Onder meer Polen, dat het in de play-offs van het WK tegen Rusland zou moeten opnemen, weigert te spelen. Ook Levchenko kan er met zijn hoofd niet bij.

'Dit is krankzinnig', schrijft de voorzitter van spelersvakbond VVCS op Twitter. 'Er sterven mensen in Oekraïne. En de FIFA laat het Russische regime de sport gewoon gebruiken voor hun populariteit. Je moet je schamen, FIFA. Het is een onaanvaardbare beslissing. In deze situatie is de FIFA net zo crimineel als het agressorland. En begin niet over het gescheiden houden van sport en politiek.'

Levchenko vertelde bij ESPN dat de situatie in Oekraïne hem aan het hart gaat. Hij heeft nog familie in het land. "De eerste dag was ik kapot, vooral omdat je het niet verwacht", zegt hij over de oorlog. Levchenko was zondag bij het Eredivisie-duel tussen Sparta en PSV. Hij zamelt onder meer geld in voor kinderen in Oekraïne.