Nijhuis verklaart bijzondere Ajax-penalty: 'De VAR mag dan nog inbreken'

Nijhuis verklaart bijzondere Ajax-penalty: 'De VAR mag dan nog inbreken'

02-04-2022 21:30
124

Bas Nijhuis is blij dat de VAR hem vertelde dat Ajax in de blessuretijd van de eerste helft een strafschop verdiende. De scheidsrechter had al gefloten voor de rust, maar hield de spelers bij zich en kon de bal vervolgens op de stip leggen.

Het affluiten van Nijhuis betekent niet dat de VAR niet meer mag ingrijpen. "Ik floot af, maar de VAR had nog recht om in te breken", meldde hij voor de camera van ESPN. "Dat is hier ook gebeurd. Vanuit mijn positie was niet te zien dat de speler de bal met de hand raakte. Toen hij zei dat ik moest gaan kijken, wist ik genoeg."

Dat zorgde voor de nodige frustratie bij FC Groningen. "Het is ook emotie bij hen. Ik heb trainer Danny Buijs nog uit moeten leggen hoe het werkt. Maar ik snap de emotie wel, want ze gaan ineens met een achterstand de rust in. Dan denken ze: 'Hoe kan dat nou?' Maar dit kan gewoon volgens de regels."

Nijhuis denkt dat hij met een gesprek vlak voor de tweede helft de ergste kou wel uit de lucht heeft gehaald. "Ik heb gezegd dat dit de regels zijn en dat ik zijn frustraties begreep. Maar als je dat rustig uitlegt, krijg je ook meer begrip. Dat is denk ik beter dan binnen blijven, elkaar niet opzoeken en die tweede helft gewoon beginnen."