Talpa-topman reageert: Het is in ieder geval het einde van Derksen

Talpa-topman reageert: "Het is in ieder geval het einde van Derksen"

29-04-2022 12:25
311

Talpa-topman Paul Römer ziet Johan Derksen niet meer terugkeren bij Vandaag Inside na diens beruchte 'kaarsverhaal'. Wat dat voor de toekomst van het programma betekent, durft hij nog niet te zeggen.

Derksen kondigde donderdag al aan dat hij 'er klaar mee is'. Römer gaat hem niet meer overhalen. "Ik denk dat we daar wel een Derksen hebben gezien die voor zijn doen deemoedig heeft toegegeven dat hij een fout heeft gemaakt", vertelt hij bij NPO Radio 1. "Mijn indruk is dat Johan weldegelijk het boetekleed heeft aangetrokken en tot de conclusie is gekomen dat zijn manier van praten en denken niet meer op tv past. Hij heeft daar de consequentie aan verbonden en hij stopt."

Derksen gaf in het verleden al vaker aan te stoppen, maar Römer denkt dat het nu écht klaar is. "Op een gegeven moment houdt het op. Ik denk niet dat hij nog over te halen is." Wat dat betekent voor Vandaag Inside, is afwachten. "Op dit moment wordt overlegd wat er gebeurt met het programma. Het is in ieder geval het afscheid van Derksen, maar ik weet niet of het het einde is van het programma. We willen zorgvuldig handelen."

Römer benadrukt dat er een grens is tussen het geven van een mening en het op tv bekennen van een misdrijf. "Los van de nuance die later kwam. Dat daar aan tafel niet adequaat op gereageerd is, dan ga je een grens over. Dat kan in deze tijd echt niet." Hij vond het 'verbijsterend' om te zien. "Ik zag daar dat in ons best scorende programma een van onze bekendste presentatoren live een misdrijf van vijftig jaar geleden aan het bekennen was. Maar ik vond nog verbijsterender hoe er werd gereageerd en het werd weggedaan als een gewone anekdote. Je kijkt en denkt: wat gebeurt hier? Hoe kan dit?"

Talpa gaf eerder al aan 'enorm geschrokken' te zijn, terwijl het Openbaar Ministerie de uitspraken van de analist gaat onderzoeken. Een aantal sponsors distantieerde zich van Vandaag Inside en Derksen moest stoppen met zijn radioprogramma voor Omroep West.