Ajax staat stil bij overlijden Lukoki: 'Een carrière die zo veelbelovend begon'

Ajax staat stil bij overlijden Lukoki: 'Een carrière die zo veelbelovend begon'

09-05-2022 14:11
27

Ajax heeft uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van Jody Lukoki (29). De in Congo geboren buitenspeler doorliep een deel van de Amsterdamse jeugdopleiding en speelde 35 wedstrijden voor de hoofdmacht.

Lukoki debuteerde op 19 januari 2011 in De Klassieker tegen Feyenoord. Hij zou tot 2013 bij Ajax blijven en werd drie keer kampioen met de Amsterdammers. Zijn laatste seizoen was qua statistieken ook zijn beste. In 2012/2013 deed coach Frank de Boer in 22 wedstrijden een beroep op de talentvolle aanvaller. Daarin scoorde hij drie keer.

Lukoki verloor uiteindelijk de concurrentiestrijd bij Ajax. Hij werd verhuurd aan SC Cambuur, voordat hij de overstap maakte naar PEC Zwolle. Daar bleef hij ook één seizoen, waarna hij actief was bij het Bulgaarse Ludogorets en het Turkse Yeni Malatyaspor. Afgelopen zomer keerde Lukoki terug op de Nederlandse velden, maar door een blessure kwam hij uiteindelijk niet in actie voor FC Twente. In februari verbraken beide partijen de samenwerking.

'Het was, naar maandag pijnlijk duidelijk is geworden, het eindstation van een voetbalcarrière die ruim tien jaar terug nog zo veelbelovend begon. Ajax wenst de nabestaanden van Lukoki veel sterkte met de verwerking van dit verlies', zo besluit de Amsterdamse club.